Министерството на околната среда и водите ще подпомогне със средства изграждането на колектори и канализация в столичния квартал Горна баня, каза министър Джевдет Чакъров пред представители на кметството, които поискаха съдействие за решаване на проблема.

Кметският наместник Емилия Христова и инженерът по ВиК Лидия Кавачева посочиха, че само на 20 на сто от територията на Горна баня има канализация - основно около банята с минерална вода, и тя вече е в много лошо състояние, защото е полагана само на 20 см под земята и постоянно има течове.

Останалата част от квартала е на септични ями.

Сериозен проблем за жителите създават високите подпочвени води, които пълнят септичните ями и това принуждава хората да плащат над 100 лева на месец за тяхното почистване.

Екологичната обстановка също е усложнена, защото мръсните води текат в реки и дерета, посочиха още експерти.

Министърът е заявил, че очаква конкретни предложения за изграждане на колектори и канализация на най-проблемните места, които обаче не са включени за финансиране в инвестиционната програма на концесионера „Софийска вода".

Предстои да стартира строителството на главен канализационен колектор в Горна баня, финансиран от Предприятието за опазване на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).