На път сме да изгубим българската държава изцяло. Това предупреждение отправи в студиото на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия социологът Кънчо Стойчев.

Той коментира, че всяко второ българско семейство има близък, познат, дете, баща, майка, които са частично или изцяло в чужбина. Всеки седми българин си е изготвил основен жизнен план и той не бил свързан с България, а да се изнесе час по-скоро. При младите тази тенденция била при всеки четвърти, а при младите и образовани – при всеки трети.

Социологът е категоричен, че сме направили държава, в която огромната част от нацията иска час по-скоро да се изнесе.

„Търпим пред очите ни да се изпепелява всяка една институция и всичко да се заменя с персоналното и с пускане на някакви лафчета”, коментира още социологът.

Той отбеляза, че в България няма повече от 6 млн. души. Имало много хора с български паспорти в ръцете си, които не са се връщали по 10 години. Кънчо Стойчев е категоричен, че няма война, която да е причинила подобно опустошение.

Той и бившият социален министър Христина Христова коментираха темата с циганската престъпност, интеграцията на циганската общност, както и емиграцията. Коментарите им са във връзка със задържаните четири деца, нападнали и ограбили възрастен мъж, както и с видеото с бито циганче в Овчеполци. Оказа се, че родителите на бияча работят в чужбина. 

„Държавността се свежда не до основите си, които са действащи институции, а до някакви големи АЗ-ове и преди всичко един АЗ, който опрасква, оправя”, смята Стойчев.

По негово мнение циганската общност е набедена, че е причина за безобразията в България. Създавало се впечатление, че кражбите се извършват от цигани, а българите крадели много повече, коментира Стойчев, визирайки обществените поръчки. Той попита нима циганската общност е виновна за корупцията и отговори, че не е.

Той е категоричен, че циганите не могат да се поставят под общ знаменател, защото са изключително различни.

Социологът е убеден, че най-големият проблем е с отсъствието на държавата и на образователната система. Той отбеляза, че ако 2-3-годишните циганчета бъдат записани на детска градина сред българчетата, се получават прекрасни резултати. Кънчо Стойчев смята, че трябва да се започне от детската градина, защото децата в тази общност се развиват твърде бързо и на 7-годишната възраст, когато тръгват на училище, вече ще е късно за интеграция и превъзпитание.

Именно заради това той смята, че разковничето е в детската градина, а не в училището.

От своя страна Христина Христова коментира, че проблемът не е етнически, а социален. Фокусът според нея е образованието.

Христова предлага всяка сутрин в 10.00 часа образователният министър да получава списък от регионалните инспекторати колко циганчета днес не са на училище. На другия ден да се разбере защо – защото нямат обувки или родителите ги тормозят, например.

Христина Христова смята, че няма разлика между българско дете на 10 години, което сериозно посещава училище и се образова и 10-годишно циганче, което също се образова.

Във връзка с това, че родителите на 24-годишния Ангел Калеев, който преби циганче в Овчеполци, живеят и работят в чужбина, Христова отбеляза, че именно такива деца са поставени в риск.