Министерство на труда и социалната политика и Агенцията по социално подпомагане са спрели програмата "Топъл обяд", предоставяна от община "Красно село".

Кмет на района е Росина Станиславова, която само преди месец бе обвинена в лично облагодетелстване по друг проект - "Патронажна грижа" заради пандемията от коронавирус.

Днес в общината се проведе пресконференция, на която присъства кметицата, както и ръководителят на проекта Николай Веселинов.

Фандъкова изпрати одит в община „Красно село“

Фандъкова изпрати одит в община „Красно село“

В момента се проверява дали кметът Росина Станиславова е присвоила пари от програма за COVID-19

Те обясниха подробно, че проект "Топъл обяд" се е провел като процедура миналата година и е минал без възражения от страната на управляващия орган. Само преди ден той обаче е бил спрян. Така потребителите - възрастни хора, с увреждания, родители на деца под 12 г. и с нисък доход, остават без обяда си.

Причината - според доводите на Агенция по социално подпомагане, че обядът не съдържа месо, риба и яйца, а е само вегетариански.

На 15 март МТСП иска обяснения защо програмата "Топъл обяд", изпълнявана от общината, е само с вегетарианска храна, след което са обменени три писма между общината и институциите, но крайният резултат е, че програмата е спряна.

Кметът на района Росина Станиславова обясни, че следва да получат мотиви за решението и акт, който те могат да обжалват.

И Антикорупцията се зае с кмета на "Красно село"

И Антикорупцията се зае с кмета на "Красно село"

Образувано е производство за установяване на конфликт на интереси

Николай Веселинов обясни, че решението да бъде такава храната е взето предвид това, че хората са с хронични заболявания, а и има пости.

Програмата "Топъл обяд" е стартирала от 1 януари до 15 март, когато проектът е спрян. За този период са похарчени 24 000 лв., които "ще останат нератифицирани". Кметът Станиславова добави, че в обяда се съдържа, според отпуснатите средства 2.50 лв. на ден - супа, основно, хляб и един път в седмицата десерт. Храната е доставяна ежедневно в работни дни. Не е имало оплаквания от потребителите.

На пресконференция присъстваха и такива, като възрастна жена-потребител обясни, че е доволна от обяд: Аз съм доволна от храната, нямам оплаквания, може да има и месо, но щом бюджетът е такъв...", каза тя.

Така се оказва, че програмата прекъсва на 47-ия ден, като е в срок за 81 дни. Ръководителят на програмата е категоричен, че не са нарушили нито едно условие на ЕК, под чието финансиране протича проекта. Той добави, че смятат да запитат ЕК дали има и условия каква да бъде храната по програмата или това зависи от избрания изпълнител, тоест община "Красно село".

В крайна сметка на този етап програма "Топъл обяд" в кв. "Красно село" спира, потребителите са уведомени с SMS, но общината смята да направи кампания сред софиянци и да продължи програмата за хората в нужда.

Припомняме, че бе съобщено за подозрение, че кметът на столичния район "Красно село" е платила на себе си и служители 1/3 от парите за възрастни с COVID-19.

Това е втори скандал в столичен район, който се намира под управление на кмет, избран от "Демократична България" на последните избори, след като отговорността за стопанисването и контрола на шахтата на булевард "Иван Гешов" бе прехвърлена от Йорданка Фандъкова към районната администрация с кмет Димитър Божилов.