Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура" във връзка с очакваните превалявания от сняг на много места утре.

От АПИ напомнят, че шофьорите трябва да карат внимателно, да спазват правилата за движение и необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Директорите на областните пътни управления трябва да следят прогнозите по райони и да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания.

Близо 300 снегопочистващи машини ще участват в поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци. По опорните пунктове са осигурени необходимите количества сол, пясък, луга и химически вещества.

Рязката промяна на времето крие опасности на пътя и от МВР също излязоха със съвети към шофьорите:

1 . Поемайте на път добре подготвени

Времето осезателно се промени днес, за утре се очакват значителни валежи от дъжд в южните райони, и от сняг - в останалата част на страната, като в Източна и Централна България ще има и силен вятър. Това налага водачите да са подготвени, ако им предстои пътуване.

Най-добре да се поема на път със зареден резервоар гориво. Водачите трябва да заредят незамръзващи течности в охладителната система на автомобила и за чистачките.

Желателно е да носят със себе си вода, топли дрехи, одеяло. Нека телефоните им са заредени и да носят зарядни, които да ползват по време на път.

Препоръки за движение при ниски температури:

ПЕШЕХОДЦИ

∙ Излизайте навън само ако това е абсолютно наложително

∙ Движете се само по тротоарите, използвайте подлезите и надлезите за пешеходци

∙ Извън населените места се движете по банкета срещу автомобилния поток

∙ Обличайте се с топли дрехи

∙ Обуйте здрави зимни обувки, при възможност с дълбок грайфер

∙ Ако сте с шапка, при пресичане се огледайте няколко пъти, преди да стъпите на улицата. Шапката помага против студа, но в известна степен пречи на слуховото възприятие

∙ Дори да сте на пешеходна пътека, огледайте се и само ако автомобилът е далече, преминете

∙ Слушалките в ушите и силната музика пречат на възприятията

∙ Ако има поледица или сняг, върнете се и изчакайте, докато снегът бъде почистен и бъде опесъчено

ВОДАЧИ

∙ Ако не се налага непременно да пътувате, отложи заминаването до нормализиране на обстановката

∙ Преценете дали се налага на път да тръгне цялото семейство. Особено важна е преценката, ако имате малко дете

∙ Ако все още не сте сменили гумите, не губете време - незабавно ги подменете с гуми за зимни условия

∙ Всички течности в системите на автомобила трябва да са подменени с незамръзващи

∙ Проверете: налягането на гумите, работят ли чистачките, в изправност ли са всички светлинни източници - фарове, мигачи, аварийни светлини, габарити, работи ли отоплителната система на автомобила

∙ Заредете достатъчно гориво

∙ Преди път извън населено място се осведомете: за прогнозата за времето и за временни или постоянни ограничения по набелязания маршрут

∙ Въоръжете се с търпение, ако попаднете в "тапа"

∙ Поставете в колата: вериги за сняг, буксирно въже, лопата, зарядно за акумулатор, мобилно зарядно за телефон, дебело одеяло, вода и суха храна, проверете и обновете съдържанието на автоаптечката, вземете достатъчно лекарства, ако си на лечение

∙ При попадане в рискова ситуация сигнализирайте първо на телефона за спешни случаи 112, след това потърсете за съдействие близки и приятели.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Спешният телефон е 112.