"Шофьорите да бъдат внимателни, да спазват пътните знаци, организацията на движение и маркировката, защото не може навсякъде да има полицейски служител".
Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов на брифинг, посветен на предприетите мерки и създадената организация на движението по родните пътища във връзка с предстоящите коледно-новогодишни празници.

Двойно по-малко дрогирани шофьори отчитат от КАТ

Двойно по-малко дрогирани шофьори отчитат от КАТ

При проверките декември дрогирани са били 42 водачи, през юни - 91 водачи

Глобите са сериозни и има допълнителни административни мерки при нарушение на правилата за движение по пътищата, предупреди той.

Силовият министър изтъкна, че когато има колона от автомобили, не трябва да се заобикаля колоната, защото по този начин няма да се стигне по-бързо, а ще се направи така, че няма да може да се почисти добре пътната настилка.

Маринов призова всички да бъдем дисциплинирани и автомобилите ни да са подговени за зимни условия.

Той апелира водачите да бъдат така добри и търпеливи, за да се позволи на всички да си вършат работата.

Силовият министър пожела на всички хора весело посрещане на Коледа и щастлива Нова година.

Комисар Росен Рапчев обясни, че във връзка с предстоящите коледно-новогодишни празници е създадена организация от органите на реда на 21, 26, 28 декември, както и 1 януари 2019 г. Със създадената организация се цели да се обезпечат и регулират пътното движение при изходите на основните автомобилни трасета и автомагистрали.

Полицията ще санкционира всички водачи, които не спазват Закона за движение по пътищата, неправоспособните водачи и скоростния режим.

На 22 декември и на 1 януари ще бъдe спряно движението на тежкотоварните автомобили, за да бъде улеснено движението на прибиращите се граждани от местата, на които са решили да празнуват.

Прогнозата за времето на НИМХ за почивните и празнични дни не е едноназчна. В събота и неделя ще има затопляне и време ще бъде положително. Очаква до 10-15 градуси в някои части от страната. На Бъдни вечер ще нахлуе студен въздух и ще започнат валежи от сняг, които ще продължат и на 25 декември сутринта.

БДЖ осигурява 15 400 допълнителни места във влаковете за Коледа и Нова година

БДЖ осигурява 15 400 допълнителни места във влаковете за Коледа и Нова година

От 21 декември до 2 януари включително

На въпрос има ли задържан за откраднатата статуя на Аполон от Централната баня, главният секретар на МВР Ивайло Иванов отбеляза, че на този етап няма задържан, но се проверят голям брой лица, преглеждат се охранителни записи. Когато има такъв, новината ще бъде оповестена.

Транспортният министър Росен Желязков от своя страна допълни, че е назначил одит на Летище София.

На брифинга присъстваше и новият главсек на МВР Ивайло Иванов.

568 души са загинали в катастрофи тази година

568 души са загинали в катастрофи тази година

Настъпили са 6220 тежки катастрофи, ранени са 7885 души