"Една крачка напред сме и съставът е още в ситуация, която няма нужда от много подготовка, но такава е създадена". Така силовият министър Младен Маринов отговори на въпрос дали МВР е достатъчно подговено за гарантиране и опазване на сигурността по време на предстоящите местни избори на 27 октомври.

За проф. Константинов предстоящите местни избори са най-скъпите

За проф. Константинов предстоящите местни избори са най-скъпите

Повече пари за членовете на СИК и за полицията

Още преди законовия едномесечен срок МВР прави подготовка за осигуряването на добър обществен ред за местните избори. Всеки един сигнал по време на изборите, ще бъде проверяван, увери Маринов. По думите му, контролните органи ще следят кога е подаден сигналът и какви могат да бъдат предприетите действия.

Маринов посочи, че предупредителният протокол, който може да бъде издаван при нарушения на изборния процес, не носи правни последствия, ако не бъде извършено някакво конкретно престъпление. МВР прави всичко по силите си, за да бъдат проведени качествено местните избори, без нарушения и спрямо закона. Нямало как обаче да бъде предупредено цялото българко общество чрез протоколи.

Местните избори били "избори като избори" според премиера

Местните избори били "избори като избори" според премиера

Само преди два месеца пак се броихме, напомня той

Работата на контролните органи е обективна и безпристрастна, голяма част от сигналите минават през Централната избирателна комисия (ЦИК) и Общинските избирателни комисии (ОИК).

Заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) старши комисар Тодор Гребенаров посочи, че МВР влиза от избори в избори и не са спирали да работят. Еднакво ще се действа при всички получени сигнали, но към настоящия момент няма правонарушения, увери той.