Главно мюфтийство се възмущава от нападение над безпомощните момичета в центъра на София вчера. В третия ден от свещения празник на мюсюлмани Рамазан Байрам беше извършен поредния акт на агресия и насилие на ислямофобска основа, се съобщава в позиция на мюфтийството.

Мюфтийството изтъква, че нападението е станало само защото жертвите са носили забрадки. В официалната си позиция, Главно мюфтийство остро осъжда този акт на насилие породен от омраза към исляма. Според тях, пряка отговорност за това престъпление носят политиците, политическите фракции, медиите, журналистите, учените, които насаждат етническа и религиозна омраза в родината ни, за да спечелят политически, икономически и финансови дивиденти.

Това е резултат от безнаказаността на онези, които преди 6 години атакуваха молещите се пред единствената софийска джамия и запалиха молитвените килимчета. Това кощунство вероятно е свързано и с факта, че лице явен национал-популист е председател на органа към министерския съвет, който отговаря за етническата политика. В обществена среда в която крайни националисти дърпат бабички на границата, ислямофобските нападения са закономерен резултат, смятат от мюфтийството.

"Случилото се на 27 Юни 2017г. ще остане в съвременната българска история като едно черно петно и по пътя на Евро-председателството ще бъде препъни камък. Това нападение не е хулигански акт, а е много тревожно явление на което държавата трябва да каже спри!. Ако държавата и компетентните институции не вземат адекватни и конкретни решения за преустановяването на ислямофобската вълна в България, мюсюлманската общност е силно притесненa, че може да се подпали етническото килимче от чийто дим да се засегнат всички мирни граждани на Републиката", допълват от Главно мюфтийство.

Установиха нападателите на семейството на заместник-главния мюфтия

Установиха нападателите на семейството на заместник-главния мюфтия

Две непълнолетни момичета са задържани и разпитани

От Главно мюфтийство призовават най-напред българската общественост да застане против настъплението на национал-популизма и ислямофобията.