От главното мюфтийство призоваха мюсюлманската общност от столицата, да не се провокира от гражданския протест срещу молитвения дом в столичния квартал "Люлин", насрочен за 18 март 2016 година.

От главното мюфтийство опровергават изнесената информация в медиите, а именно - че сградата е регистрирана като склад за обувки и че там проповядва лице, изгонено от страната ни за насаждане на настроения срещу държавата.

От Мюфтийството настояват, че молитвеният дом е регистриран в Дирекция по "Вероизповедания" на Министерския съвет и е заведен в регистрите на Столична община съгласно действащите нормативни актове. "Главното мюфтийство е назначило свещенослужител – имам и следи богослужебния и проповеднически процес в месджида. В този смисъл уверяваме гражданското общество, че не са налице причини, които да ги безпокоят", гласи съобщението на Главното мюфтийство. Те не споменават и дума, че ДАНС разследва този молитвен дом.

ДАНС се е заел с молитвения дом в „Люлин”

ДАНС се е заел с молитвения дом в „Люлин”

Има данни, че е свързан с ислямистки организации

Припомняме, разследване показа, че сградата е върху терен, "Теренът от 13 дка, собственост на фирма "Смолян Интернационал". Собственик на фирмата е лице от Саудитска Арабия - Алумран Самир Сюлейман. Той е съдружник на Хусейн Одех Абу-Калбайн, който фигурира в доклад на бившия американски посланик в София Джон Байърли като председател на фондация "Тайба", регистрирана у нас през 2004 година.

Основателят й е изгонен от България заради нелегално проповядване срещу държавата. От Мюфтийството в предишно писмо до медиите уверяваха, че Калбайн е български гражданин и той е избран за председател на настоятелството, но не споменаха и дума за негово прогонване от страната.

ДАНС да се заеме с молитвения дом в Люлин, иска депутат

ДАНС да се заеме с молитвения дом в Люлин, иска депутат

Дали там проповядва лице, изгонено от България за настроения срещу държавата?

"Горещо призоваваме вярващите да не се поддават на провокативното поведение на група граждани, подкрепяни от крайно националистически политически формации. Те не представляват автентичното гражданско мнение, а провокират и насаждат нетърпимост и омраза на религиозна основа", гласи писмото на Мюфтийството, без обаче да се уточняват кои са тези граждани и формации.

"Главно мюфтийство призовава институциите да обезпечат сигурността на вярващите, за да не сме свидетели на втори 20 май по подобие на случилото се пред столичната джамия "Кадъ Сейфуллах ефенди", (Баня Баши - б.р.).

От мюфтийството уверяват, че въпреки протеста и недоволството на съседите в молитвения дом, регистриран като склад за обувки, ще има молитва.