2522 пострадали са получили помощ от Планинската спасителна служба за периода от 1 декември 2017 г. до 1 декември тази година.

Данните представи директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Емил Нешев на пресконференция, посветена на прага на зимния сезон и отбелязването на 85-годишнината от създаването на ПСС.

Той увери, че планинската служба има пълната готовност за посрещането на зимния сезон. Шефът на планинската служба призова хората да използват националния номер 112, ако имат нужда от помощ в планината.

По данните на ПСС най-активните зимни месеци са януари, февруари и март, а декември е сравнително слаб сезон. Най-много акции са проведени в Рила, Пирин, Стара планина и Родопите.

Типовете акции, проведени от спасителната служба са транспортни (65), търсене (28), извеждане от трудна ситуация (8), евакуиране от високи дървета (3), лавина (2) и използване на хеликоптер (2). Сред честите причини за настъпването на смъртни случаи са острата сърдечно съдова и дихателна недостатъчност.

Най-много са акциите са проведени в Банско, София, Добринище, Пловдив, Дупница, Самоков, Сопот, Пирдоп, Сливен, Лакатник, Калофер, Троян, Трявна, Тетевен, Кюстендил и Стара Загора.

Участвалите в спасителни акции са 258 щатни спасители, 459 доброволни спасители и 8 спасителни кучета от групата за спасяване с кучета.

Най-много помощ е оказвана на българските граждани - 93, докато чуждите граждани са общо 30.

Председателя на ПСС и член на НС на БЧК инж. Веселин Ганчев обясни, че към настоящия момент ПСС има в състава си около 520 човека доброволни планински спасители и хора с най-различни професии от шофьори до адвокати, доктори и професори.

По думите му всички спасители винаги са готови да помогнат на пострадалите в планината безвъзмездно.

"За подпомагане дейността на службата има и 48 щатни спасители, 32 спасителни отряда, разположени в планинските райони на страната и 22 спасителни кучета", уточни Ганев.

Спасителната служба има ангажименти и по линия на общата аварийна система в страната. Тя се финансира от дарения, лични средства и държавна субсидия.

Ганчев призова всички скиори да бъдат внимателни през първия ден от зимния сезон, тъй като би могъл да ни изиграе лоша шега.

"Всяка планина, която бъде подценена, би могла да бъде опасна", подчерта председателят на ПСС и добави, че има телефонно приложение, с което може да бъде локализиран и с едно обаждане в централата да бъдат изпратени с помощни средства.

Той пожела на всички спасители здраве и винаги да помагат на хората, които имат нужда от помощ.

В краткото си изявление директорът на Българския червен кръст (БЧК) акад. Христо Григоров посочи, че от началото на създаването на ПСС досега са спасени хиляди човешки животи. Той похвали спасителната служба, като хора с големи сърца, които са готови да жертват своя живот, за да спят живота на другите хора.

Шефът на БЧК призова всички хора да се отнасят с уважение и една голяма благодарност към планинските спасители.

Акад. Григоров призова всички институции да включат планинските спасителни отряди на БЧК в нормативните бази в страната, съгласно режима, който се изработва в момента.

Връчен бе и почетен плакат и специални отличителни знаци от БЧК на ПСС.