Над 146 000 българи и техните семейства са получили пакети с храни от първа необходимост през октомври, съобщават от социалното ведомство.

Кампанията на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане започна на 5 октомври и ще продължи до края на ноември. За по-малко от месец са раздадени над 100 000 пакета с по 16 продукта, които присъстват на масата на всяко домакинство.

В края на кампанията броят на подкрепените ще достигне над 470 000, а раздадените хранителни продукти - 6500 т. Те се осигуряват и доставят безвъзмездно със средства по Оперативната програма за храни. Програмата е финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица и от държавния бюджет. Крайните потребители не дължат никакви пари за получената храна.

Над 470 000 нуждаещи се ще получат пакети с храна

Над 470 000 нуждаещи се ще получат пакети с храна

Пакетите могат да бъдат получени в най-близкия пункт на БЧК

Всеки пакет тежи по 23 кг и в него задължително има няколко вида консерви, ориз, спагети, захар, леща, брашно и олио. За пръв път семействата с по трима и повече членове получават по два пакета.

Право на този вид подкрепа имат лица и семейства, подпомагани от дирекциите "Социално подпомагане" на различни основания, като в основната целева група бяха включени и подпомогнатите заради кризата хора.