Стотици шофьори на камиони, блокирани в Обединеното кралство заради затваряне на границата чакат да напуснат страната. Това стана възможно след като Великобритания и Франция се споразумяха за освобождаване на камионите, но след като шофьорите преминат бърз тест за коронавирус на тръгване. Резултатът от теста излиза за около 30 минути. Този протокол ще бъде преразгледан на 31 декември, но може да остане в сила до 6 януари, се казва още в съобщение на британското правителство.

По информация на АП край Дувър блокираните шофьори са най-малко 2800 души, които чакат възможност да стигнат до континента.

По обяд се появи информация на БиБиСи, че има сблъсъци между полицаи и шофьори, че санитарните мерки са на занижено ниво, а информация къде може да се направят тестовете за коронавирус няма.

Сред тях има и над 350 български шофьори, съобщи пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

"Над 350 български камиона са на опашката и чакат, а още 130 камиона са на паркинг", каза Арабаджиев. По думите му положението е изключително тежко, но има надежда утре до обяд движението да бъде разтоварено. В Съюза нямат данни за здравословни проблеми на българските шофьори.

"Тази вечер сме осигурили полет на колегите, които искат да се върнат в България без камиони. За тези, които са на паркинг в момента. Те ще трябва и да се тестват преди полета. Засега 90 човека са проявили желание да се върнат", каза Арабаджиев и благодари на българското посолството в Лондон, с което са в постоянна връзка.

Десетки българи са блокирани край Доувър

Десетки българи са блокирани край Доувър

Сред тях има и семейства с най-малко 8 бебета

От ръководството на английското пристанище Дувър обявиха, че вече се подновява трафикът към Франция след постигнатото споразумение между Париж и Лондон, предаде Франс прес.

Британските власти са създали пунктове за тестване, където водачите могат бързо да получат резултати и да продължат към Франция, съобщиха от Министерството на транспорта, цитирани от Ройтерс. Ако шофьорите имат положителен тест, те трябва да се изолират на британска земя за 10 дни.

Пред БиТиВи българският шофьор на тежкотоварен камион Валентин Иванов обясни, че на летището край град Манстън са блокирани над 6000 камиона, където са българи, холандци, италианци.

Всички пътници, независимо от транспорта, който използват - въздушен, морски или сухоземен, са задължени да представят на френските гранични власти въпросните лабораторни документи, ако искат да напуснат Кралството, но тази информация все още не е стигнала до тях, както и че няма лаборанти, които да правят тестове на летището.

"Изчакваме, за да видим какво ще се случи. Надявам се да има развитие и да преминем през Ламанша", заяви шофьорът и добави, че са се свързали с българското посолство в Лондон, откъдето са им казали какво ще е необходимо, за да напуснат Острова.

Условията на летището са приемливи, шофьорите са получили вода и храна. Той сподели, че е подготвен да изчака, колкото е необходимо и дори да посрещне Бъдни вечер и Коледа в блокадата.