Общо 5 519 души се преброиха успешно за първите два дни от електронното пробно преброяване, съобщава от Националния статистически институт.

Те живеят в 2 357 домакинства.

Резултатите са към 6.00 часа днес и са от успешно попълнените анкетни карти, за които е генериран преброителен код.

От НСИ напомнят, че пробното преброяване е започнало в полунощ на 20 април и ще продължи до полунощ на 30 април.

НСИ очаква 70% от населението да се преброи електронно

НСИ очаква 70% от населението да се преброи електронно

"Генерална репетиция" на същинското - 18-то поред в историята на страната ни

Най-често хората посочват, че се затрудняват при избора от списъка с професии, както и на въпросите за квадратурите на стаите, кухнята в жилището и цялото жилище. Освен това при някои пощенски сървъри има случаи, когато имейли с потвърждения на регистрации за преброяването отиват в папка СПАМ.

Сред задаваните въпроси на операторите в информационния център за преброяването на телефон 02 9078 430 е защо в секцията за жилище липсва въпрос Ж2. Част от хората смятат, че липсата му е причина да не могат да продължат да попълват картата докрай. От НСИ поясняват, че този въпрос наистина не съществува, защото няма отношение към електронното преброяване, а е свързан със сгради за общо обитаване. Липсата му обаче не е причина да не може да се продължи с попълването на анкетата.

Ако човек не може да премине раздел "Жилище", най-вероятно има проблем с въпроси Ж5, Ж6, Ж7, Ж8 и Ж21, които са свързани с площта на жилището или негови части и с броя на помещенията. Логиката на въпросите е следната: общата площ на жилището трябва да е по-голяма от площта на стаите; общата площ на жилището трябва да е по-голяма или равна на площта на стаите и кухнята; броят на отопляемите стаи (Ж21) трябва да е по-малък или равен на броя на стаите плюс кухнята.

НСИ уверява, че ще използва получените препоръки за усъвършенстване на картата и информационната система за предстоящото Преброяване 2021, което ще се проведе през януари догодина.

НСИ открива и колцентър за електронното пробно преброяване

НСИ открива и колцентър за електронното пробно преброяване

На тел 02 9078 430 от 08.00 до 20.00 всеки ден от 20 до 30 април