Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 72 белоглави лешоядчета. Това съобщават от Българското дружество за защита на птиците установи след края на поредната фаза на мониторинга на вида. И тази година се запазва положителната тенденция за ръст в популацията на белоглавия лешояд, изтъкват от дружеството.

През тази година излюпените малки лешояди са със седем повече в сравнение с 2018 г., когато експертите установиха 65 излюпени малки. По думи на Добромир Добрев от БДЗП има вероятност броят на новоизлюпените да нарасне до 75, тъй като в момента има и още три двойки, които са замътили повторно. След около два месеца експертите ще посетят всички колонии и ще стане ясен броят на успешно излетелите малки.

По време на редовния мониторинг по долината на река Арда през март тази година бяха преброени 95 двойки от застрашения вид. Сега преброяващите са открили още една двойка, чието гнездо е останало скрито при предишния мониторинг. Така общият брой на заетите гнезда от белоглави лешояди за българската част на Източни Родопи става 96.

Излюпиха се нови белоглави лешоядчета в Източните Родопи

Излюпиха се нови белоглави лешоядчета в Източните Родопи

Популацията на белите лешояди у нас нараства

Лешоядите са постоянен и скитащ вид. Mладите птици скитат до опетата година, когато достигат зрялост. През това време могат да извършат придвижвания на големи разстояния от местата на излюпване. Близо 70% от лешоядите умират в тази ранна фаза на живота си.

Видът е бил многоброен в България до началото на 20 век, след което започва да изчезва. През 1978 г. в района на Студен кладенец е намерена само една размножаваща се двойка. Популацията на белоглавия лешояд в Източните Родопи нараства от около 10 двойки през 1990 г. до 70 през 2014 г. Въпреки положителната тенденция бъдещето на вида е несигурно и са необходими повече усилия за опазване му и проследяване на неговата численост.

Все повече белоглави лешояди гнездят в Източните Родопи

Все повече белоглави лешояди гнездят в Източните Родопи

Преброени са 95 двойки от застрашения вид