Близо 74% от домакинствата са с доход по-нисък от необходимото за нормален стандарт на живот. Тези данни изнесоха от КНСБ, предаде БНР.

Съществува нарастване на издръжката на живота в страната за първото тримесечие. Ръстът е отчетен в сравнение със същия период за изминалата година. Виолета Иванова, експерт в Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ, изтъкна, че това е в рамките на инфлацията.

КНСБ иска запълване на пропастта в доходите между Западна и Източна Европа

КНСБ иска запълване на пропастта в доходите между Западна и Източна Европа

Реформите, които се изискват по пътя на членството водят до по-високи доходи, коментира Екатерина Захариева

2340 лв. са необходими на четиричленно семейство за един месец. За да си осигури нормален живот, човек трябва да разполага поне с 585 лв. на месец.

В столицата обаче необходимите средства за издръжка на четиричленно семейство са по-високи, информира bTV. Общо 3055 лв. трябват за нормален стандарт на живот, средно на човек по 763,80 лв. В София сумата за издръжка е с малко над 30% по-висока от тази в другите населени места.

В тази сума са включени разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка.

С доход достатъччен за поддържане на стандарта разполагат едва малко над 26% от домакинствата в страната. Всички останали 73% не могат да достигнат до общия доход на едно лице, което да покрие издръжката му.

"Това означава, че родителите в това домакинство трябва да получават нетно/брутно възнаграждение не по-ниско от 1170 лева, при условие, че единственият източник на доходи е работната заплата", обясни Иванова.

Нараснали са високодоходните групи, стана ясно от думите й. Причина за това е нарастването на работната заплата. Ситуацията на пазара на труда е, че се търси висококвалифицирана работна ръка с по-високи работни заплати", добави Иванова.

КНСБ: Парите в България отиват при богатите, а не при бедните

КНСБ: Парите в България отиват при богатите, а не при бедните

Разликата между ресторантьор и програмист - няколко хиляди лева