Премиерът Бойко Борисов награди лично режисьора проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова с държавната награда "Св. Паисий Хилендарски".

Наградата се дава за големи заслуги в областта на културата. Медалът бе даден в Министерския съвет в присъствието на министъра на културата Боил Банов.

Годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Миналата година отличието беше връчено на актьора Васил Михайлов.

Тазгодишният й носител е определен от жури с председател акад. Юлиан Ревалски - председател на БАН, и членове: проф. Станислав Семерджиев - ректор на НАТФИЗ, проф. Николай Драчев - ректор на НХА, доц. Красимира Александрова - директор на НБКМ, проф. д-р инж. Иван Марков - ректор на УАСГ, проф. Маргарита Ваклинова от БАН - археолог, както и проф. Пламен Джуров - композитор и диригент.

"Сърдечна благодарност за високото отличие, което получавам за скромната си творческа и педагогическа работа. Благодаря на всички студенти и сътрудници за предаността към общото дело, което сме вършили - и за таланта им, който е основата на успехите, за които получавам днешната награда", каза режисьорката.

Проф. Димитрина Гюрова е родена на 9 октомври 1934 г. в Бургас. През 1952 г. е приета в класа по режисура на проф. Боян Дановски.

Нейни постановки са представяни на сцените на театрите в цялата страна. Тя създава близо 50 спектакъла за театрите в Сливен, Варна, Бургас, НДТ "Сълза и смях", Театър "Българска армия", Народен театър за младежта, НТ "Иван Вазов", Театър 199. Участвала е при създаването на повече от 40 телевизионни постановки, за които е отличена с Наградата на Комитета за телевизия и радио.

От 1975 г. Димитрина Гюрова преподава актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ и е професор там.

Тя е двукратен носител на Наградата на София и на Наградата за "Режисура" на Съюза на артистите в България.