Начертани са мерки за намаляване на емисии от вредни вещества от големи горивни инсталации. Това заяви на пресконференция екоминистърът Искра Михайлова след заседанието на Министерски съвет.

На него е бил представен доклад на екоминистерството и икономическото за предприетите мерки в тази насока. Най-добре стоят показателите по прах, а най-зле е положението със серния диоксид.

Михайлова обясни, че при присъединяването към ЕС България се е съгласила да спазва тавани на годишни емисии вредни газове от големите горивни инсталации. Тези тавани се отнасят за два периода: 2008 - 2011 г. и след 2012 г.

Основните замърсители са серен диоксид, азотни оксиди и прах. В периода 2008 - 2011 г. България трайно е надвишила посочените в договора тавани, макар тенденцията да е за намаляване на вредни емисии, изпускани в околната среда.
Създадена е междуведомствена работна група между двете министерства.

Идентифицирахме причините за надхвърляне на нормите и начертахме мерки, за да докажем трайно спазване на нормите, по които сме се договорили с ЕС, обясни Михайлова.
Проведени са срещи с представители на големите горивни инсталации, предимно ТЕЦ-овете.

Очаква се за 2013 г. таванът за серен диоксид и прах да бъде спазен, похвали се Михайлова.

Не така обаче стоят нещата за азотните оксиди, където най-вероятно таванът няма да бъде спазен.

Има възможност този таван да бъде постигнат, ако продължаваме тенденцията за нарастване на енергията от ВЕИ и намаляване на произведената енергия от ТЕЦ, обясни още министърът.

Сред причините за неспазване на таваните са непълно инвестиране отстрана на операторите в инсталации за очистване. Целта на разгледания днес доклад пък била да се набележат мерки и ако се види, че надхвърляме таваните, да имаме готовност да реагираме.