Регистрирано е завишено ниво на серен диоксид в Димитровград, съобщиха от Регионална инспекция по околната среда и водите - Хасково (РИОСВ).

Днес около 10:00 часа сутринта е регистрирано превишение от 2,86 пъти над пределно допустимата стойност на средночасовата норма от 350 μg/m³.

Веднага след като беше регистрирано завишаване на стойностите на серен диоксид от автоматичната измервателна станция (АИС) "Раковски", РИОСВ - Хасково е дала предписание на ТЕЦ "Марица 3" АД в спешен порядък да предприеме ефективни мерки за намаляване на потока на серен диоксид, образуван в резултат на производствената дейност.

След предприетите мерки се стигна до погасяване на парогенератор К-4 на енергиен блок 120 Мвт в 10:38 ч., за да се гарантира опазване на качеството на атмосферния въздух и здравето на жителите в близките населени места.

Регистрираната стойност от 1000,839 μg/m³ за серен диоксид в атмосферния въздух на града е кратковременна експозиция, посочват от РИОСВ-Хасково. В следващите часове стойностите за серен диоксид са се нормализирали. За 11:00 ч. стойността на серния диоксид е под средночасовата норма от 350 μg/m³.

Това е първо за годината превишение на средочасовата норма от 350 μg/m³ по този показател за качеството на атмосферния въздух. За средноденонощната норма за серен диоксид през тази година няма регистрирани превишения в атмосферния въздух на Димитровград.

Глобиха за 250 хил. лв. русенска компания за горене на бакелит

Глобиха за 250 хил. лв. русенска компания за горене на бакелит

Установени са надвишени норми за допустимите концентрации на вредни вещества във въздуха