1 милиард лева да бъдат инвестирани за системите за битови отпадъци, предлага министърът на околната среда Нона Караджова.

Тя се надява да се навакса забавянето на изграждането на депата. Сумата е коментирана с финансовия министър Симеон Дянков.

Припомняме, на 16 юли според поетите ангажименти към ЕС сметищата в 76 общини трябваше да бъдат затворени, тъй като не отговарят на изискванията.

600 милиона лева са от Оперативна програма „Околна среда" и около 400 милиона от националния бюджет, уточни Караджова. Това са средства в три посоки.

Около 730 милиона лева от тази сума са предназначени за неизградените 23 системи за регионално управление на битови отпадъци, допълни министърът на околната среда.

Тук се включва и проектът на Столична община за завода за боклук.
Столична община е в най-висока степен на готовност на подготовка на проекта си, изтъкна екоминистърът.

Проектът на столицата няма да изяде парите за малките общини, увери Нона Караджова, според която ще бъде гарантирано равното начало при кандидатстване за парите за депата.

Към момента има само 5 подготвени проекта, каза още министърът и призова кметоветеда подготвят предложенията си. Такъв призив се отправя не за първи път и въпреки това само преди месец в специално създадения за това фонд ФЛАГ се оказа, че няма почти никакви молби за подпомагане от страна на местните власти.

Сумата от 180 милиона левае предназначена за рекултивация на депата, които ще бъдат затворени и 66 милиона лева са предназанчени за изграждане на допълнителни съоръжения за компостиране и сепариране в тези депа, които отговарят на изискванията, но нямат системи, така че отпадъците да се обезвреждат екологосъобразно, обясни Нона Караджова.