Акция пред сградата на президентстката администрация в София се обяви против войната в Украйна и издигна плакати: "Путин е убиец".

Близо 200 души са на протест пред сградата на президентството в София. Хората излязоха на акция в защита на Украйна и украинските граждани от войната, която обяви руският президент Владимир Путин. Голяма част от присъстващите са украинци, живеещи в България, има и такива, които имат роднини в нападнатата от Путин държава. 

Протести в София и във Варна след обявяването на война от Русия на Украйна

Протести в София и във Варна след обявяването на война от Русия на Украйна

Българи, руснаци и украинци протестират срещу войната

Всички те настояват за спиране на инвазията. За да изкажат пълната си подкрепа и солидарност към Украйна, протестиращите издигнат и плакати с надписи: "Не на войната" и "Путин е убиец".

Голяма част от събралите се демонстранти изразиха готовност да помогнат на бежанците, които ще потърсят убежище в страната ни, с подслон.

Днес, на 26 февруари, събота, от 16:00 ч. Амнести Интернешънъл България организира мирна акция на солидарност пред украинското посолство в София (жк. Овча Купел, ул. "Боряна" 29) в реакция на руската военна инвазия в Украйна.

Путин официално започна война срещу Украйна
Обновена

Путин официално започна война срещу Украйна

Очевидци съобщават за взривове в украински градове…

Войната носи ужас, който не може да бъде оправдан от нито една цел, пишат от "Амнести Интернешънъл" и призовават за зачитане на международното хуманитарно право и правата на човека в Украйна. Първи приоритет трябва да бъде защитата на цивилното население. Това е законово задължение на всички страни, се казва в съобщение от международната организация.

Най-новият анализ, извършен от отдела за кризисно наблюдение на Амнести Интернешънъл, показва, че на 24 февруари Русия е нанесла безразборни удари срещу цивилни зони в Украйна, включително в близост до болнична сграда във Вухледар. Генералният секретар на Амнести Интернешънъл Агнес Каламар заяви, че руската армия демонстрира явно пренебрежение към живота на цивилни граждани с употребата на балистични ракети и други широкомащабни експлозивни оръжия в гъстонаселени области.

Службата за сигурност на Украйна: Възможна е диверсия с химически вещества в Донецк

Службата за сигурност на Украйна: Възможна е диверсия с химически вещества в Донецк

Бойците планират да обвинят украинските военни за този саботаж срещу цивилното население

Демонстрации в подкрепа на Украйна се проведоха и във Варна и в Бургас.