Сериозните типове психологични заболявания се лекуват в обществото и за това има необходимост от създаването на мобилни екипи и патронажна грижа, защото такива хора се възставнояват тогава, когато са обгрижвани.

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова при представянето на проекта "RECOVER-E: Мащабно приложение на психично-здравни грижи, базирани в общността, за хора с тежки психични заболявания в Европа".

Основната цел на проекта RECOVER-E е да допринесе за въвеждането на модел за предоставянето на услуги в общността в пет страни в Югоизточна Европа, за да се подобри нивото на функциониране, качеството на живот на хора с тежки психични разстройства с шизофрения, биполярно разстройство и депресия.

750 лица с психични разстройства и деменция чакат за настаняване

750 лица с психични разстройства и деменция чакат за настаняване

Над 80% от чакащите са с шизофрения

Ясно осъзнаваме, че е толкова необходима промяната в областта на психиатричната медицина, но и толкова много закъсняла, защото сме в огромен дълг към хората с психични увреждания, призна зам.-министърът.

Светлана Йорданова подкрепя създаване на мобилни екипи и на патронажна грижа за хората със сериозни психични разстройства, защото тези хора са част от нашето общество и трябва да им бъде помогнато. Тя обеща, че ще съдейства за реализирането на идеите.

От своя страна заместник-директорът Националният център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) проф. Пламен Димитров посочи, че трябва да бъде въведено съвместно създаване на услуги в общността за психичното здраве за хора със сериозни психични разстройства.

Неглижирането на хора с психически проблеми води до инциденти

Неглижирането на хора с психически проблеми води до инциденти

Финансирането на психиатричната помощ е срамно малко