Всеки месец на 15-то число ще се раздават ваучерите за майчински в социалните дирекции. Ваучерите могат да бъдат използвани за пълно или частично заплащане на такси за детска ясла, градина, детска кухня или столово хранене, заяви Инна Ведър – заместник-директор в Агенцията за социално подпомагане пред БНР.

С тях може да се финансират организирани от училището или от детската градина мероприятия. Основното им предназначение е да се ползват за децата, като може да бъдат закупувани бебешки и детски принадлежности.

От 21-ви декември миналата година непълнолетните майки вече получават помощите за деца не като пари, а с ваучери. Промяната е резултат от приетите в средата на 2015-та година промени в Закона за семейно подпомагане. С тази мярка държавата смята, че ще контролира по-добре харченето на средства от една страна, а от друга ще ограничи явлението "деца да раждат деца".

Помощта за ученици-първокласници също може да бъде предоставена под формата на ваучери. И в правилника, и в самия ваучер на гърба му е записано, че с ваучерите не могат да бъдат закупувани нито стоки и услуги извън определените в него, нито тютюневи изделия, спиртни напитки, бира. Не може ваучерът да бъде заменян срещу пари, припомни Ведър.