Продължават проверките на Агенцията по безопасност на храните в кухните на детски градини и училища. Акцията е в цялата страна като цели да гарантира качественото хранене на децата.

Бистра Иванова, началник сектор в Областна дирекция по безопасност на храните в София, посочва пред БНТ като най-често срещани нарушения - незадоволително хигиенично състояние и състав на храните.

Понякога има лица без здравни книжки, но това се случва изключително рядко. Контролът, който извършват самите фирми, наистина е добър. Напоследък се вижда, че хората все повече четат и са информирани, така че нарушенията стават все по-малко, пояснява още тя.

Масовите проверки на храната в училищата и детските градини започват от днес

Масовите проверки на храната в училищата и детските градини започват от днес

Акцията ще продължи до 11 октомври

В най-старата детска градина в София "Мара Петлякова" и съседното 134 СУ проверката продължава повече от 2 часа. До момента е открито, че в лавката на училището се продават солети с палмово масло, като пакетите са иззети.

Проверката в училищата и детските градини включва първо как е извършен ремонтът преди началото на учебната година, след което се проверяват печки, електроуреди, хладилници. Проверява се общата хигиена на помещението и на персонала. Проверява се също самата храна - къде се съхранява, етикетирана ли е, какъв е срокът на годност, вземат се проби от храната.

Масовите проверки на БАБХ ще продължат целия месец. След 11 октомври следват регулярни проверки.