Наводненията на къщи на улица "Петко Д. Петков" в Средец, са поради незаконни включвания в канализацията, според експерти от общината. Фирмата изпълнител на канализацията, си е свършила работата, коментира пред БНР Живка Маврова от строителен надзор към Община Средец. 

Живущите на улицата се оплакват, че след всеки дъжд дворовете и приземните етажи се пълнят с фекални води. "Наклоните са спазени, дойде камера от ВиК, ревизираха се, изчистиха се шахти. Канализацията, за определен период нямаше проблем", обяснява Маврова.

Според проектантът на канализацията инж. Валентина Братанова, по задание на общината, е предвидено на тази улица да се изгради само битова канализация. "Тъй като има наклон по посока на дерето, дъждовните води са включени в дъждоприемни канавки. Дъждовните води от покривите ви не би трябвало да се включат там, защото канализацията не е изчислена за такива води", коментира Братанова.

Микроязовир край Харманли преля и наводни пътища

Микроязовир край Харманли преля и наводни пътища

Частично бедствено положение е обявено в три села в Ивайловградско

Комисия ще установи има ли незаконни включвания на дъждовни води към битовата канализация, коментира кметът Жабов. За него, проектът е изпълнен според всички изисквания. "При повишаване на водите в самия тръбопровод, тя или ще издигне шахтата или ще се върне и ще търси място от където да излезе - и излиза в дворовете им", обяснява той.

"Те казаха, че се наводняват от битовата канализация с фекални води. Не се наводняват от тоалетните, което е нормално тоалетната да бъде свързана с мръсната канализация и при повишаване на нивото, да избие в тоалетните. Това означава, че при тях някъде има незаконни отклонения, които са включени към битовата канализация", допълва кметът.

За потърпевшите, комисията е опит на общината за сплашване и да изкара тях виновни. Жителите вярват, че може да се използват средства от застраховката на проектанта и да се отстранят щетите по канализацията.

Община Средец счита, че за да се вземат някакви средства, трябва да се влезе в съда, "да я осъдите и въз основа на застраховката, да ви се изплатят тези пари".

Над 500 000 лева са щетите от пороите в Смолян

Над 500 000 лева са щетите от пороите в Смолян

От кметствата още изпращат информация за пораженията