Никой от близките на хората от дома за възрастни в с. Рояк не е пожелал след пожара да ги вземе в семейна среда, заяви служебният социален министър Гълъб Донев пред БНТ.

Трагичният инцидент, при който загинаха девет души, причинен от късо съединение в помещението с бойлерите в подпокривното пространство. Хората са загинали вследствие задушаване, каза Донев.

Той специално изказа благодарност на децата, които при пожара са помогнали за извеждане на обитателите на дома, за да няма повече пострадали.

Девет жертви на пожар в дом за възрастни хора в провадийско село
Обновена

Девет жертви на пожар в дом за възрастни хора в провадийско село

Около 60 души са настанени в социалното заведение

На оцелелите, които бяха настанени в общинския хотел в с. Аспарухово, е направен индивидуален здравен статус, има визия на социалните работници къде да бъдат настанени, увери министърът.

От месец август по негово разпореждане е започнала проверка на всички домове за възрастни хора в страната, независимо дали са частни или държавни. Проверени са над 95 дома.

Установени са изключително големи дефицити в качеството на социалните услуги и грижите, които се полагат в тези домове. В 70% от тях са констатирани нарушения.

Заради лоши условия до 2027 г. закриват 28 домове за хора с умствена изостаналост

Заради лоши условия до 2027 г. закриват 28 домове за хора с умствена изостаналост

Срокът е до 2027 г.

"Пари има, близо два пъти е нараснал бюджетът за социалните услуги, които са делегирана държавна дейност", подчерта Гълъб Донев, като посочи че проблем е качеството на услугите.

В Плана за възстановяване и устойчивост са заложени 753 милиона лева за реформа в грижата за възрастните хора, за деинституционализацията на домовете, за разкриване на нови социални услуги. Срокът за изпълнение е в следващите 5 години.