Паметник на приятелството и признателността на шуменските арменци към България и българския народ откриха в Шумен, съобщава БНР.

Инициативата за изграждането на монумента е на църковното настоятелство на арменската апостолическа църква "Св. Богородица" в Шумен, а основен дарител е почетният гражданин на Шумен Кеворк Кесоян, който присъства на откриването му.

"Бихме искали със знака, който поставяме днес, да изразим своята признателност и благодарност, да оставим след себе си спомен за поколенията и за всички граждани на Шумен - един паметник, символ на приятелството, признателността и верността на шуменските арменци към България", гласи посланието на шуменските арменци.

Паметникът е разположен на пешеходната алея на бул. "Славянски". Излят е от 600 кг бронз и е висок 3 метра. Представлява подвижен параклис, установил се на шуменска земя. В основата са колела от волска каруца и котва, по-нагоре е Евангелието на български и арменски език, в средата има голям кръст, а най-горе е птицата феникс.

Междувременно в Сливен бе осветен мемориален каменен кръст в памет на жертвите на геноцида над арменския народ. Мемориалният знак бе осветен от отец Храч Мурадян, духовен пастир на пловдивския арменски храм с благословията на архиерея на Арменската епархия в България - архимандрид Исахак Похосян.