От Института за изследването на населението и човека (ИИНЧ-БАН) настояват за разработването на нормативна уредба от психолозите за етично поведение срещу агресията на пътя.
Това обясни за news.bg ръководителят на Департамент "Психология" към ИИНЧ проф. д-р Антоанета Христова, която участва в пресконференция за "Превенция на рисково поведение на пътя".

Трима джигити биха шофьор на Околовръстното, защото им свирнал

Трима джигити биха шофьор на Околовръстното, защото им свирнал

Засекли го и го набили

По думите й най-важното, което трябва да се направи, е да се актуализира процедурата по мониторинг на рисковите шофьори, защото методите са изключително и силно компрометирани. Те са създадени 70-те години, а практиките по тяхното приложение не са чисто проведени.

Методика за превенция на рисковото поведение на пътя е необходима на фона на войната по пътищата и въпреки намаляването на броя на тежките катастрофи годишно.

Характеристиките на шофьорите са различни, защото социалната среда е различна, констатира проф. Христова.

Тя обясни, че вече е изработена нова процедура, която е актуализирана, адекватна, нова и авторски коректна. Предложена е на Министерството на транспорта с една голяма забележка -процедурата предполага промяна на наредба номер 36. Предложени са и нови методи, които да застъпят наредба 36.

Нулева толерантност към джигитите искат експерти

Нулева толерантност към джигитите искат експерти

Новоучреденият Институт за пътна безопасност ще подпомага МС

Тя посочи, че ако транспортното министерство иска да направи промяна на наредбата, трябва да я направи и да дигитализира методиките. "Ако не се дигитализират методиките, ще има голяма възможност за корупционни практики", изтъкна проф. Христова.

Маркерите, които ще разграничават агресивните шофьори на пътя, трябва да бъдат насочени към усещането, планирането, овладяването на агресията и импулсивността.

Обучават 12-класниците на реакция при агресия на пътя

Обучават 12-класниците на реакция при агресия на пътя

С игри показват правилата на движение в детските градини

Проф. Христова отбеляза, че проблемите в западноевропейските страни са по-малко, отколкото в България. Тя настоява психолозите да разработят нормативна уредба на етично поведение на пътя.

Пребиха трима с бухалки на автобусна спирка в София

Пребиха трима с бухалки на автобусна спирка в София

В столичния квартал "Бояна"