За пръв път чувам за проект за 6 милиона с европейско финансиране за почистване на река Искър. Може би от МОСВ трябва да кажат. При нас от областна администрация никога не е имало такъв проект дори.

Това заяви областният управител на София Илиан Тодоров пред bTV по повод на твърдения на жители на Своге, че за реката не са се полагали никакви грижи, въпреки че е имало отпуснати европейски средства за това.

Тодоров заяви, че се надява отпадъците в реката при ВЕЦ "Прокопаник" до Своге да бъдат разчистени до края на седмицата.

По думите му причината за бедствието е безразборното хвърляне на боклуци от наша страна и призова гражданите да не го правят.

Областният управител отбеляза, че прокуратурата е започнала проверка по случая, но не коментира предположенията, че тези боклуци идват от нерегламентирани сметища.

Ако гражданите не изхвърлят, на ВЕЦ Своге ситуацията би била различна

Ако гражданите не изхвърлят, на ВЕЦ Своге ситуацията би била различна

Реакцията на държавата не е закъсняла, според областния управител

Областната администрация се грижи за коритата на реките извън урбанизираните територии, а в градовете това е задача на кметовете, отбеляза Тодоров.

По неговите думи той е "предусетил събитията и реагирал още май месец миналата година", когато е поискал средства за почистването на коритата на реките, но получил отказ от министерството на финансите заради липса на пари.

Според него този проблем трябва да се реши радикално в следващия парламент с промени в Закона за водите и грижата за реките и техните корита да се прехвърлят на МВР и по-точно на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Сметището в река Искър замръзна, включват и лодки

Сметището в река Искър замръзна, включват и лодки

Разчистването тече бавно - ледът се разбива на ръка

Тодоров смята, че държавата се е справила добре със ситуацията с наводненията, дори в сравнение с някои европейски страни, които също са пострадали от обилните дъждове, а що се отнася до Своге "там е избегната екологична катастрофа".

"Има много реки за почистване на територията на Област София, но понеже наближават избори, това ще е работа на следващият областен управител", заяви Тодоров.

Най-големият проблем в работата му като областен управител, с който се е сблъскал, е язовир "Бели Искър", понеже според него и експерти стената му не е в перфектното техническо състояние и застрашаваше живота на хората. 

Разчистват сметището в река Искър до края на седмицата

Разчистват сметището в река Искър до края на седмицата

Областният управител на Софийска област провери на място почистването

"Ние стартирахме прехвърляне на проблемните язовири към министерството на икономиката и държавната компания и наистина вече се вземат мерки за стартиране на ремонти. Получих писмо от министъра на икономиката за стартирането на огледи и ремонти. Язовирите бяха нещото, което наистина най-много ме притесняваха, но този проблем за моя радост се разреши", каза Тодоров.

Като областен управител той не отговаря за горите, но отбеляза, че за 4 години не е получил нито един сигнал за незаконна сеч, иначе би го придвижил към отговорните институции.

Река Камчия е затлачена и може да наводни села

Река Камчия е затлачена и може да наводни села

Аварийните екипи разполагат само с няколко дни за да разчистят над 300 тона боклук

Припомняме, на 13 януари боклуци задръстиха река Искър.

Два дни след това от областната управа заявиха, че нямало пари за почистването на плаващото сметище в реката.

По-късно правителството прехвърли 220 000 лева от държавния бюджет за почистване на отпадъците от коритото на Искър пред стената на ВЕЦ "Своге". Решението беше взето на извънредно заседание, свикано от премиера Борисов.

На 17 януари комисия на РИОСВ пристигна на място, за да оцени колко ще струва почистването на грамадата с боклук.