Наводнения има по целия свят и не трябва да търсим проблемите само в държавата. Държавата ходи след бедствията и помага с каквото може и така е по целия свят. Областният управител на София Илиян Тодоров три пъти благодари на премиера Бойко Борисов за навреме отпуснатата помощ, за да може боклукът, който се събра на ВЕЦ Своге, да бъде събран и извозен.

Според Тодоров най-големият проблем са гражданите, които си изхвърлят боклуците навсякъде. Именно в това трябва да се състои превенцията, за да не се стига до такива кризисни ситуации. Не може обаче на всеки два метра да се постави пъдарин, който да внимава, гражданите да не изхвърлят боклук. Съвсем по-различна би била ситуацията, ако се събират и почистват от коритата на реките сема дървета и клони.

Сметището в река Искър замръзна, включват и лодки

Сметището в река Искър замръзна, включват и лодки

Разчистването тече бавно - ледът се разбива на ръка

Иначе Тодоров съобщи миналата седмица, че ежегодно е заявявал бюджет за почистване на коритата на реките в Софийска област, но такива не са били отпускани. След изявлението му премиерът Борисов мигновено се включи и областният управител получи искането средства.

Илиян Тодоров обясни, че няма нищо непрозрачно във възлагането на фирмата, която почиства. Областната администрация е поискала от община Своге да препоръча фирма, която имат опит с такава работа и работи в тази област на страната, за да не се чака фирма от другия край на България.

Илиян Тодоров се надява до края на седмицата почистването на водното сметище да приключи, въпреки че заради замръзването работата е затруднена и има известно забавяне.

Комисия на оглед при сметището в Искъра

Комисия на оглед при сметището в Искъра

Проблемът с боклука щял да остане

Вече шести ден продължава чистенето на ВЕЦ-Своге. Към този момент към депото са занесени около 700 тона боклук. От днес се разбива замръзналия боклук ръчно и с лодка.