Общественият съвет на "Дружба" 2 е категоричен, че единственото решение на проблемите на столичния квартал минават през незабавна оставка на кмета на район "Искър" - Ивайло Цеков.

Според Общественият съвет на "Дружба" 2 твърденията на Цеков, че няма нищо общо със затварянето на пътя между "Дружба" 2 и "Дружба" 1, не са верни - това станало със знанието и активното съдействие на кмета на район "Искър".

Според извършените справки на интернет страницата на направление "Архитектура и градоустройства" на Столична община относно одобрената кадастрална карта на район "Искър", обществото на "Дружба" 2 установи, че кметът Ивайло Цеков е знаел за проблема.

Според Общественият съвет на "Дружба" 2 Цеков е имал и достатъчно време да предприеме необходимите действия и мерки за защита на обществения интерес.

Припомняме, в началото на месец декември миналата година жителите на "Дружба" 1 и "Дружба" 2 останаха без пешеходен достъп между двата квартала, заради слагането на ограда на частен имот. Алеята, която минаваше през този парцел свързваше двата квартала, като правеше достъпа до спирки за градския транспорт, магазини и аптеки по-лесен.

След затварянето на пътеката жителите на двата квартала трябва да обикалят около 800 метра, за да се приберат от работа. Те са поставени пред избора неправилно да минават през булеварда, за да стигнат от единия до другия квартал.

10-и протест за отваряне на алеята в "Дружба" 2 и оставка на кмета

10-и протест за отваряне на алеята в "Дружба" 2 и оставка на кмета

Хората от двата столични квартала продължават всекидневно да рискуват живота си

Вследствие на това жителите на кварталите организираха множество протести. Десетият протест се проведе миналата седмица - на 18 май, четвъртък. По време на недоволството протестиращите граждани отново поискаха оставката на кмета на район "Искър" Ивайло Цеков. Следващият протест на дружбенци ще бъде на 14 юни от 19 часа. 

В съобщението на Обществения съвет на "Дружба" 2 се посочва, че Цеков е бил зам.-кмет на района от 14 ноември 2011 г., като именно в неговия ресор е попадало издаденото разрешение за строеж на оградата.

От 11 октомври 2012 г. Ивайло Цеков е кмет на район "Искър". Според жителите на "Дружба" 2 той носи пряка отговорност за затварянето на алеята между "Дружба" 2 и "Дружба" 1 както в качеството си на зам.-кмет по строителството, така и като кмет на район "Искър", защото не защитава обществения интерес.