Общността не реагира на проблемите. И кметът не реагира. По тази линия се стига до тежките престъпления като този в Галиче. Това заяви пред БНТ д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница " Св. Иван Рилски".

Тя разясни, че при убийството в Галиче става дума за едно момче, което се отглеждало само, отпаднало е от училище и никой не го търси. По думите й обществото не реагира на това, че той не ходи на училище. Д-р Гълъбова подчерта, че в случая и институциите липсвали.

За случая в Галиче и взрива във Варна, тя заяви, че и при двата случая става дума за хора, които не могат да се справят със собствените си конфликти и нагони и ги изразяват по един примитивен начин.

В тази връзка д-р Румен Бостанджиев заяви, че когато човек не може да управлява собствените си емоции, той се свързва с другите хора чрез болка и насилие. Според него точно тук идва нуждата от образованието.

Българите сме станали изключително отчуждени. Нищо не ни интересува освен това, което се случва на нашето семейство, категорична е д-р Гълъбова.

Според нея една от причините за това е, че родители смятат, че когато са задоволили желанията на децата с технологии и дрехи вече са изпълнили задълженията си.

В българското семейство има внушително мълчание. Децата са ангажирани с мрежите и не могат да направят разлика между виртуалния и реалния свят.

Д-р Бостанджиев пък е на мнение, че хората се страхуват да бъдат етикирани. Трябва да се опитаме да разберем тези хора, без да ги съдим и преди да сме ги пратили някъде да се рециклират, допълни той.