Дните на религиозните празници през 2009 г. на вероизповеданията, които са различни от православието, бяха определени днес с решение на Министерски съвет.

Датите за празничните дни са определени по предложение на ръководствата на религиозните общности в България, посочват от правителствената пресслужба.

Празниците на Католическата църква у нас са 13 април - вторият ден на Възкресение, 29 юни - "Св. Св. Апостоли Петър и Павел", 1 ноември - "Вси Светии" и 8 декември - Непорочното зачатие на Света Богородица.

Мюсюлманското вероизповедание ще празнува Рамазан байрам на 20, 21 и 22 септември и Курбан байрам на 27 ноември.

За религиозната общност на евреите в България празниците са на 9 април - Песах, 19 септември - Рош Ашана, 28 септември - Йом Кипур, и Сукот - на 3 октомври.

Арменската апостолическа православна църква ще празнува Бъдни вечер и Рождество Христово на 5 и 6 януари, Св. Вартананк на 19 февруари, Великден на 12 април.

Празничните дни за обществото „Бяло братство" са 22 март - Ден на пролетното равноденствие, Съборните дни - 12 юли и 19 август, и Денят на кончината на Учителя - 27 декември.

Църквите на адвентистите от Седмия ден ще почиват четири съботи, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят в тези дни.

Празници за Бахайската общност са 21 март - "Ноу-Руз" (Бахайска Нова година), Празник "Резван" на 21 април, Обявяване мисията на Баб на 23 май и Рождението на Бахаулла на 12 ноември.

Празници за Общество Кришна съзнание са Гаура Пурнима на 10 март, Нрисимха Чатурдаши на 8 май, Ратха Ятра - на 24 юни и Кришна Джанмащами на 14 август.

Диамантен път на будизма - България, ще празнуват на 25 февруари първия ден от Новата година, на 11 март - Ден на чудесата на Буда, на 9 май - Весак (просветление на Буда), а на 7 юли - първо преподаване на Буда Шакямуни.

За празници на Съюза на Евангелските Петдесятни църкви в България са определени 7 и 8 юни - Петдесетница и Свети дух и 31 октомври - денят на Реформацията.

За празници на Будистката общност в България са определени 9 май - Денят на Буда, 25 януари - Нова година, 7 юли - Денят Дхарма и 8 декември - Денят Бодхи.

Съгласно Кодекса на труда и Закона за държавния служител, служителите и работниците от тези вероизповедания могат да ползват по свой избор част от платения си или неплатен годишен отпуск за религиозните празници.