В резултат на предложението на министъра на здравеопазването по препоръка на Националния оперативен щаб и лично по предложение на министъра на културата Боил Банов да се отменят всички културни събития бяха отменени напълно разпродадени концерти на чуждестранни изпълнители с много хиляди посетители в най-големите и представителни зали в София и в страната. Това, че два дни по-късно в публичното пространство се излагат хипотези, че тази драстична мярка дори може да отпадне, говори още повече за липсата на професионализъм, на поглед към световния опит, както и незачитане мнението на компетентни и експертни специалисти в съответните области. Това се посочва в отворено писмо на Сдружение "Сцена музика" по повод мерките срещу разпространението на коронавируса у нас.

Те изразяват несъгласие с обещанието на министъра на културата, че всички хора с билети за отменените културни събития "ще получат парите си".

Министерството на културата даде указания на културните институти за коронавируса
Обновена

Министерството на културата даде указания на културните институти за коронавируса

До второ нареждане се преустановяват културни мероприятия

В това си изказване министър Банов, поради некомпетентност или лекомислие, не е уточнил, че министерството може да гарантира само събития, организирани от държавни културни институции, на които той е принципал, а не би могъл да поеме подобен ангажимент от името на частни организации, които са напълно освободени от подобни действия при наличие на форсмажорни обстоятелства като сегашните, подчертават от сдружението.

Те поясняват, че членовете им са частни организации, които не получават държавна субсидия за всеки продаден билет и са на пълна самоиздръжка. По тази причина са ощетени от този акт, и то с огромни средства.

Националната галерия ограничава посещаемостта в своите филиали

Националната галерия ограничава посещаемостта в своите филиали

Отменя се изложбата на Карлес Сантос "Страст по минимализма"

От Сдружение "Сцена музика" предупреждават, че има опасност десетки организации да фалират и не само да не проведат пренасрочените събития и да не възстановят билетите на гражданите, но и да се създаде "културен вакуум".

По тази причина те настояват за социално-отговорно отношение към бранша, което според тях се изразява в държавни субсидии за претърпените загуби вследствие на "неадекватни административни решения".

От сдружението призовават министъра на културата да направи официално изявление, за да изясни ситуацията с отменените концерти.

Националната библиотека спира да работи за неопределено време

Националната библиотека спира да работи за неопределено време

Мярката е превантивна заради коронавирус