В продължение на години държавата се отдръпва от темата за борбата с тютюнопушенето, което се отразява върху статуса на пушене и здраве на българския народ. Това коментира д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.

На съвместен онлайн брифинг в Международния ден без тютюн, 18 ноември, Сдружение "България без дим" и Коалицията за живот без тютюнев дим обявиха законодателна програма, насочена към всички партии, за решителна и ефективна борба с тютюнопушенето.

Двете организации отправиха преди месец предизвикателство "Да спечелим заедно": към пушачите - да спрат да пушат за поне един ден и да дарят парите за благородна кауза - и към участниците в изборите - да заявят своята решимост за преодоляването на проблема с употребата на тютюневи изделия в България, след като бъдат избрани.

От своя страна д-р Маша Гавраилова, старши експерт по политики към Коалицията и председател на сдружение "България без дим", посочи, че е отправена покана към МЗ и МОН и Министерство на младежта и спорта да се включат активно и "да разпространят предизвикателството" . Тази година се включило само МОН, а отзив от МЗ и ММС няма, каза тя. Докторът даде примери с училища и класове, които са приели инициативата за дискусия и издали книжки по темата тютюнопушене. Успяваме темата да фигурира в разговорите на учителите и ако успеем да премахнем пушенето около училищата, учители и ученици, тогава бихме казали, че с МОН сме свършили добра работа. От там уверяват, че темата вече е активна и има напредък, както има и закони, анализира специалистът.

Децата пушат много - особено 16-годишните, България е начело на класациите, посочи Гавраилова.

България е на първо място в ЕС по пушене - 29% от населението. Зад нас е Гърция, най-малко проценти имат Швеция, Исландия, Великобритания, Дания. 32% от 16-годишните пушат, момичетата са на първо място в Европа - с 36%.

Тя съобщи и законодателните предложения в областта ще бъдат предадени на новото правителство. На първо място се предлага да се създаде Национален съвет за ограничаване на тютюнопушенето към МС с ресорен вицепремиер,

Предлагат се и промени в Закона, засягащи новите нагреваемите устройства - "пушенето не е това, което беше, има нагреваеми изделия", поясни Гавраилова. Добре е да остане същия член 56 от закона, но в него да се промени определението и да се включат - наргиле, електронни цигари и други. На трето място се предлага да има легално определение на "закрито обществено място", защото липсата му води до факта, че всеки си решава. В контрола за тютюнопушене в закрити помещения да се включат и други органи, които да бъдат овластени да извършват такъв, защото в малките населени места много трудно достигат здравните инспектори.

Йордания на първo място по тютюнопушене в света

Йордания на първo място по тютюнопушене в света

Повече от 80% от мъжете в Йордания пушат или редовно употребяват никотинови продукти

Иска се още да има възможност проверяващите да могат да изискват документ за самоличност на лицето, защото ако няма навършени години, не може да се състави акт, ако няма до нарушителя полицай. Предлага се след повторно нарушение и влизане в сила на наказателно постановление властите да имат право да издават заповед за спиране на обекта - 1 месец. Ако се намерят следи от пушене в заведение, властите да могат да го санкционират, без да са се натъкнали на акта на пушене.

В момента няма текст, който да изисква в открити и закрити места да има определени означения - големи знаци, че пушенето е забранено. Иска се още забраните да важат не само за цигарите, а и за реклама на устройствата, с което се заобикаля забраната. Да бъдат забранени промоциите - под каквато и да е форма - предмети, събития, които популяризират тютюневите изделия. Забранява се поставянето на рекламни табла в обектите, където има търговия с тях, в момента законът разрешава да има такива в местата за продажба.

Иска се да се въведе забрана да се рекламират тютюневи изделия чрез други стоки и услуги, както и спонсорството на тютюневата индустрия за провеждане в страната на състезания. В местата за продажба да бъде забранено излагането на видимо място на изделията, като продавачите да предлагат продукцията под формата само на списък.

"България без дим" са разработили специално обяснения на промените във всички закони, положението у нас е трагично, заключи Маша Гавраилова.

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

На третия четвъртък от месец ноември...

"Реакцията на държавата - до тук са извършени промени, които според европейските изисквания няма как да не бъдат направени, но от там нататък няма желание от страна на държавата нещо да се промени", коментира докторът. Тя даде пример с Украйна, където с 20% са намалили пушачите. "В България статистиката не мърда.".

По думите й, връзката с МЗ, МИ е трудна, а с МФ няма какъвто и да е контакт, няма политическа воля това да се случи, коментира