Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) настоява в своя позиция Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да поеме отговорност за липсата на предупреждения от системата BG-АLERT при пожара с изгорели къщи в село Воден.

Неправителствената организация е потресена от бездействието на комисията по време на "огнения ад". Според асоциацията е логично да се постави въпроса дали не трябва да има оставки на ръководството й. "От КРС, които първи трябва да знаят защо системата "БГ алерт" във Воден не се е задействала, са чакали да минат цели 12 дни от огнената стихия и тогава са изпратили имейл на мобилните оператори да ги питат къде имат обхват в района", допълват от АЗП.

От асоциацията посочват, че при пожара са засегнати 35 къщи в село Воден, 15 от които са изгорели напълно. Унищожени са и 53 000 декара сухи треви и 3000 декара горски масиви. Председателят на АЗП Пейо Майорски коментира, че въпреки мащаба на бедствието, местните жители, вместо с известия на телефоните си, са били предупредени от камбаната на църквата.

BG Alert работи, но властите внимават кога я ползват заради критиките

BG Alert работи, но властите внимават кога я ползват заради критиките

Търсенето на обхват затруднява на пожарникарите

От Асоциацията за защита на потребителите се възмущават, че пред Комисията по транспорт в Народното събрание председателят на КРС Иван Димитров заявил, че BG-АLERT не е единствената система, която трябва да се ползва, като в България има и сиренна система, а има и камбани в църквата. "Във века на комуникациите, когато цяла Европа при кризисни ситуации предупреждава населението със съобщения по мобилните телефони, в България бият камбани. Явно сме с век назад", изтъква Пейо Майорски. Освен това на заседанието на транспортната комисия станало ясно, че никой не се е опитал да изпрати предупреждение чрез BG-АLERT на хората във Воден.

"Въпреки, че ръководството на КРС е с изтекъл мандат още през миналата година, той продължава да е начело на регулатора. Поради несправяне със задълженията, от Асоциацията за защита на потребителите настояваме за оставка на ръководството на КРС. Напомняме, че регулаторите трябва за защитават правата на потребителите, а в случая и с Воден - живота на хората", подчертават от АЗП.