Дипломатите от посолството ни в Делхи са установили контакт с още шестима български граждани, намиращи се на почивка в Шри Ланка. По-рано за тях са били уведомени техните близки, съобщиха от МВнР.

Шестима българи се намират в град Тамбуа. Единият от тях е потвърдил пред близките си, че всичките са добре. Посъветвани са да не предприемат пътувания и да изчакат нормализирането на ситуацията в страната. Предадени са им и телефоните за връзка с посолството в Индия, което е готово да им окаже съдействие при необходимост.

Посолството ни в Индия е във връзка с 12 българи в Шри Ланка

Посолството ни в Индия е във връзка с 12 българи в Шри Ланка

Търсят контакт с наш сънародник, който е на почивка там с петима свои приятели

Така мисията ни в Индия вече е във връзка 18 български граждани в Шри Ланка. Всички те са невредими след атентатите от 21 април.

Шестима българи се намират в един от пострадалите хотели при атентатите в Коломбо, но не са били засегнати. Други шестима български граждани са в различни градове, извън Коломбо, и са посъветвани да изчакат пълното успокояване на ситуацията преди да пътуват.

Шри Ланка обвини местна джихадистка организация за терора

Шри Ланка обвини местна джихадистка организация за терора

Правителството на страната обвинява джихадистката организация National Thowheed Jamath

От Българското посолство в Делхи са в постоянен контакт с дипломатическите мисии на страните от ЕС в индийската столица, където се подава актуална информация от Коломбо. Посолството ни е в постоянен контакт и с хотели, и с болниците в Коломбо, където са настанени пострадали при атентатите.

От МВнР съветват българските граждани да поддържат връзка с посолството в Делхи, с близките си и да изчакат ситуацията в Шри Ланка да се нормализира. Ситуацията в Шри Ланка постепенно се успокоява.

Арестуваха 24 заподозрени за атентатите в Шри Ланка

Арестуваха 24 заподозрени за атентатите в Шри Ланка

Арестуваните принадлежат към местното мюсюлманско общество

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявяват предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации.

Сред идентифицираните до момента чуждестранни граждани, жертви на бомбените експлозии в Шри Ланка, няма български граждани. Няма данни и за ранени български граждани. По последна информация от посолството ни в Индия 293 са загиналите, 502 души са пострадали при атентатите.

Най-малко 207 избити и стотици ранени от бомби в църкви и хотели в Шри Ланка
Обновена

Най-малко 207 избити и стотици ранени от бомби в църкви и хотели в Шри Ланка

Навръх католическия Великден

При необходимост или при извънредна ситуация българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 , тел. в извън работно време: + 91 9910999498.

Сигнали и молби за съдействие се приемат денонощно и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.