На 26 април отбелязваме Международния ден в памет на Чернобилската катастрофа.

Той е определен с резолюция на Генералната асамблея на ООН от 8 декември 2016 г. В документа се отбелязва: "Три десетилетия по-късно заради сериозните дългосрочни последици от бедствието в Чернобил, както и продължаващите нужди на засегнатите общности и територии и предлагаме на всички държави-членки, съответните агенции на системата на ООН и други международни организации, както и гражданското общество да отбележат този ден".

Определиха причината за Чернобилската авария

Определиха причината за Чернобилската авария

Облак с мощност 75 т тротилов еквивалент е имало над Череповец

На 26 април 1986 стана мащабна авария в Чернобилската АЕЦ и последва огромна технологична катастрофа за ХХ век. Чернобилската АЕЦ е на територията на Украйна на 15 км от град Чернобил в Киевска област.

На 26 април в 01 часа и 23 минути московско време стана взрив в четвърти енергоблок на Чернобилската АЕЦ при провеждане на изпитания в една от системите за осигуряване на безопасността. Взривът напълно разрушава активната зона и цялата горна част на реактора, силно поврежда и машинната зала. Унищожени са всички бариери и системи за безопасност.

Взривът и възникналия пожар са съпроводени с разпространение на огромна радиоактивност.

Нов уникален саркофаг покри гръмналия реактор в Чернобил

Нов уникален саркофаг покри гръмналия реактор в Чернобил

Извисява се на височина от 108 метра

Всеки ден в околната среда попадаха милиони Кюри и този процес продължи до 6 май 1989 г., след което емисиите рязко спаднаха и впоследствие продължиха да намаляват.

Припомняме, по доклад на Грийнпиис 13 европейски държави са засегнати от последиците на аварията. Радиоактивността, която донесоха със себе си заразените облаци от Чернобил, бе установена не само в северните и южни части на Европа, но и в Канада, Япония и САЩ. Незаразено остана само южното полукълбо.

Потушиха пожар в 3-ти енергоблок на Чернобилската АЕЦ

Потушиха пожар в 3-ти енергоблок на Чернобилската АЕЦ

Радиационното състояние на помещението в блок №3 и площадката на АЕЦ е без изменение

В Европа са заразени значителна част от територията на Русия, Украйна и Беларус, в по-малка степен останалите страни - Швеция, Финландия, Австрия, Норвегия, Италия, Гърция, Румъния, Швейцария, Полша, Великобритания, Чехия, Словакия, Словения и др., припомня РИА Новости.