Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна информира за дим в една от стаите на третия енергоблок на атомната електроцентрала в Чернобил, който бързо е елиминиран, съобщава РИА новости.

"В 15 и 57 часа местно време на 13 юни е получена информация от Чернобил, относно задимяване в стая №509 в блок №3 в Чернобил. В 16 часа димът е елиминира с помощта на служители. Радиационното състояние на помещението в блок №3 и площадката на АЕЦ е без изменение"- съобщава държавната инспекция тази вечер.

Третият енергоблок е пуснат в експлоатация през 1981 г., но през декември 2000 г. с решение на властите е изключен за постоянно.

Припомняме, че през 2015 г. в гората край Чернобил над 10 часа гасиха пожар в торфена почва.

Яценюк: Ситуацията около чернобилската АЕЦ е под контрол

Яценюк: Ситуацията около чернобилската АЕЦ е под контрол

Овладян е големият горски пожар около авариралата АЕЦ

През 2016 г. имаше голям горски пожар около авариралата АЕЦ в Чернобил. По думите на украинския премиер, ситуацията беше под контрол, огънят беше овладян и нямаше повишени радиационни нива. Около 300 пожарникари, 3 самолета и вертолет бяха изпратени на мястото, за да се борят с бедствието, за което бе съобщено, че е обхванал около 400 хектара.

Нов уникален саркофаг покри гръмналия реактор в Чернобил

Нов уникален саркофаг покри гръмналия реактор в Чернобил

Извисява се на височина от 108 метра

Припомняме, че катастрофата в Чернобил стана на 26 април 1986 г., когато се взриви четвъртия захранващ блок. Общата площ на радиоактивно замърсяване в Беларус е в размер на около 46 500 квадратни километра (23% от общата площ). В Украйна, 50 хиляди квадратни километра в 12 провинции са били замърсени. В допълнение от радиоактивно замърсяване, са засегнати 19 руски региони с територия почти 60 000 квадратни километра и население от 2,6 милиона души.