50 млн. лв. годишно се "крадат" от работодателите при сега съществуващата система на издаване на болнични листове. За НОИ щетите са 150 млн. лв.

"Ако четвъртък се пада национален празник, то в петък болничните листове нарастват с 30%", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на кръгла маса на тема "Злоупотребата с болнични листове - вреден за обществото феномен".

Без промяна остава режимът на изплащане на болничните

Без промяна остава режимът на изплащане на болничните

Работодателите ще продължат да изплащат първите три дни от тях

Затова от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлагат първите три дни болнични да не се изплащат от никого. Предложението си АИКБ смятат да внесат и в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

В периода от 2012 - 2018 г. броят на болничните листове се удвоява. Само за 2018 г. за първите три дни болнични, работодателите са платили още 160 млн. лв., допълнително е сумата, която се изплаща от НОИ. Над 14% е ръстът на изплатените суми за болничните за миналата година.

Паралелно с това за 2016 г. има само един наказан за издаването на болничен на здрав човек лекар в Разград. По данни на Министерство на здравеопазването на 1 000 заловени с прегрешения за издаването на болничен лист се наказват двама.

Предлагат злоупотребите с болнични да се криминализират

Предлагат злоупотребите с болнични да се криминализират

Обезщетението при болест трябва да се плаща, но не от бизнеса, смятат експерти

На 1 млн. души седем са наказаните, отчете Велев.

В повечето страни от Европейския съюз, като Австрия, Белгия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Словения Унгария, Франция, Холандия и Чехия, има период на изчакване, в който болничните не се изплащат. Докато в България, Германия, Португалия, Румъния, Словакия и Хърватия такъв период няма.

"Така, както е в момента, не може да се продължава и трябва да се намерят решения и изход", призова Велев. По думите му издаването на болнични листове на здрав човек е практически ненаказуемо. Последната промяна, която е била направена по отношение на болничните листове, е по време на кризата през 2008 - 2009 г., когато се е договорила мярката, първите три дни от болничните да се плащат от предприятията, напомни Велев.

Основанието на работодателите да се съгласят с нея тогава е, че срещу тази мярка са седели други антикризисни мерки, като например четири дни работа да се броят за пет работни дни и да бъдат подкрепени доходите на заетите. След като кризата отмина, трябваше да отпадне тази мярка, а тя стана постоянна, поясни шефът АИКБ.