Българският патриарх Неофит благослови народа с настъпването на Новата 2019 г. В Патриаршеско обръщение, публикувано на страницата на Светия Синод, Негово Светейшество пише:

"Да бъде благословено и прославено името Господне, да бъде благословена и нашата скъпа Родина България за слава Божия и за доброто и благопреуспяването на обичния ни православен народ! Божията милост и Неговата всещедра и всепобеждаваща любов да бъдат винаги с нас, Божията крепка Десница да ни ръководи във всяко наше лично и общностно дело, с което и през Новата 2019 година ще продължим да изграждаме нашите съдбини".

Патриархът пожелава Бог на мира и любовта да бъде с всички нас. На хората той желае да увеличават вярата и добродетелите си и изтъква спасителната роля на Църквата.

"В края на изминалата и началото на новата година ние благодарим на Бога за всичките Негови щедрости, за великата Му милост и дълготърпение към нас" , пише патриархът. Той припомня думите от Псалтира: "Колко са многобройни делата Ти, Господи! Всичко си направил премъдро" (Пс. 103:24) и изразява благодарността на всеки човек за благодатта, която има.

"И така, благодарили на Господа, навлизаме в новата година с нова надежда за възход и укрепване на нашата Православна църква и скъпото ни Отечество, за мир и благодат във всеки български християнски дом и всяка християнска душа. Надежда, която, по думите на апостола, "не посрамя, защото любовта Божия се изля в нашите сърца чрез дадения нам Дух Светий" (Рим. 5:5)", пише патриархът и изтъква че спасението ни е в надеждата "за вечен живот, който неизменният в словото Си Бог обеща преди вечни времена" (Тит. 1:2).

Патриархът призовава и през новата година да се стремим да отдадем всичките си сили и таланти, които Господ Бог ни е дарил, за мирни и благодатни дни и години. Той припомня, че е добре всеки ден, вършейки работата си да се молим с молитвата: "Да бъде, Господи, Твоята воля" (Мат. 6:10).

"Господня е земята и онова, що я изпълня" (1 Кор. 10:28), припомня патриарх Неофит. Той призовава в отреденото ни от Бога време да сме усърдни в принасянето всеки ден на своя дял в общото богочовешко дело, към което Бог ни призовава да Му бъдем съработници.

За много и благословени години, пожелава Негово Светейшество българският патриарх Неофит на българския народ.