"Най-важно е децата да бъдат защитени от опасни продукти". Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред Bulgaria On Air по случай Деня на детето - 1 юни.

Детските играчки, облекла и стоки, свързани с отглеждането и възпитанието на най-малките са най-често забраняваните опасни продукти на общоевропейско ниво.

Маргаритов призова родителите да бъдат изключително бдителни, когато купуват играчки на децата си. По думите му напоследък на пазара излизат много нови и примамливи играчки и стоки за деца, но ако родителите имат някакви съмнения относно тях - по-добре да не ги купуват.

Председателят на КЗП подчерта и установените напоследък нелоялни практики при предлагането на хранителни стоки за деца.

Припомняме, през месец април КЗП забрани производителите да подвеждат родителите, че предлагат хранителни продукти "за деца". Става въпрос за производството на хранителни продукти, чийто производители умишлено позиционират върху етикетите на стоките си различен тип послания, внушаващи на потребителите, че въпросните стоки или серии от стоки са ориентирани предимно за децата.

КЗП забрани заблудата със стоките "за деца"

КЗП забрани заблудата със стоките "за деца"

Стоките "за деца" имали само по-различен надпис

Във връзка с предстоящия летен сезон Маргаритов препоръча потребителите да набавят всичко необходимо преди да тръгнат на почивка, за да не се налага да правят "аварийни" разходи.

Председателят на КЗП допълни и че Комисията ще прави проверки на магазините по Черноморието. Той подчерта, че проверките ще са не във връзка с по-високите цени, които се диктуват от пазарната икономика, а с порочни практики и заблуждаващи послания. Като пример той посочи, че в някои обекти може да има несъвпадение на цената на етикета с това, което се маркира на касата или да има промоции на продукти с предварително завишени цени.

Главен обект на проверките на КЗП ще бъдат заведения и хотели, които предлагат "ол инклузив". Маргаритов обясни и че в заведенията ще се проверяват и алкохолните напитки дали съответстват на предлаганото.

В заключение председателят на КЗП призова потребителите да сигнализират веднага, ако установят някакво нарушение, за да може комисията да реагира навреме.