PCR тестовете за бездомните хора в Русенско са напълно безплатни. Това заяви директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова в разговор с областния управител Галин Григоров, съобщи БНР.

Появилата се информация в медийното пространство, че са искани пари от бездомните хора за PCR изследвания, чрез които да се установи дали са с COVID-19, е невярна, категорична е д-р Николова. Цената на изследването е за сметка на Регионалната здравна инспекция, пояснява още тя.

Бездомни хора в Русе трябвало да плащат за PCR тест, за да получат подслон

Бездомни хора в Русе трябвало да плащат за PCR тест, за да получат подслон

Те обаче нямали възможност да го платят, а нямали и лични лекари, които да издадат направление

От РЗИ припомнят, че от август имат уговорка с Центъра за временно настаняване на бездомни лица и такива в риск "Добрият самарянин" да тестват всеки постъпващ там. Подобно изследване се налага, за да не се допусне разпространението на заразата сред останалите обитатели на институцията.

Извършването на тези изследвания е регламентирано със заповед на министъра на здравеопазването, тъй като постъпването в подобен род институции по време на извънредното положение, както и през извънредната епидемична обстановка се осъществява единствено по хуманитарни и/или медицински причини. Само през тази седмица от Регионалната здравна инспекция са направили редица такива тестове.