Росен Плевнелиев отвори широко вратите на президентската институция за гражданите с откриването на президентската библиотека на Република България.

Първи гости на новооткритата библиотека бяха дъщерята на покойния президент Желю Желев - Станка Желева и президентът Петър Стоянов. Покани за откриването са получили и новоизбраният президент Румен Радев и президентът в периода 2002 - 2012 г. Георги Първанов.

"Президентската библиотека е скромна, но от сърце и ще помогне да се запознаем с историята на българската държавност, с историята на президентската институция", заяви Плевнелиев.

Президентската библиотека ще пази подаръците, ордените и медалите, връчени на президентите на България. Специален архив ще пази ключови речи, послания, интервюта. Предвиден е и много силен дигитален архив.

"Президентската институция ще бъде отворена постоянно, ежедневно и за всички. Тук ще идват и гражданите, и студентите, и децата с техните учители в уроци по демокрация. Тук ще идват и туристите от целия свят. Добре са дошли. Институцията и президентската библиотека са отворени за тях", заяви държавният ни глава.

По думите му доказателството е само едно - президентската институция е отворена за народа, президентската институция е отворена за всеки.

Целта е само една - да покажем, че президентът и президентът на България е кауза, да надградим президентството като институция, каза още държавният глава.

Президентската библиотека е свързана, неразривна част от президентската институция. Тук по един скромен, но обективен начин ще се акумулират знание и информация за президентската институция, за Конституцията на България, за демократичното устройство и за прехода на България, посочи Плевнелиев.

Президентът призна, че благодарение на усилията по изграждането на библиотеката са сложили в ред най-накрая и връчваните от институцията ордени. В библиотеката по години са подредени снимки и подаръци на държавниците ни от 1989 г. досега.

Да бъдеш президент е кауза за цял живот, посочи Плевнелиев. Той пожела новоизбраният президент да надгради президентската библиотека.

"В тази президентска библиотека всички са добре дошли. Нека всички заедно да я направим едно скромно, но и символично за българската демокрация място", заяви Плевнелиев.

От своя страна президентът Петър Стоянов посочи, че историята на президентската институция в България е част от историята на българската демокрация.

"България за първи път се сдоби със свой президент след рухването на комунистическата система. Мандатността, смяната на различни хора, избирани на този пост, всъщност са най-доброто доказателство за голямата промяна, която се извърши в България", каза Петър Стоянов.

В дъното на библиотеката е бюрото на първия демократично избран президент Желю Желев. Големи монитори и екрани ще представят избрани моменти от историята на българската демокрация.

Стоянов отправи послание към новоизбрания президент Румен Радев, че президентската клетва не е за един мандат, а задължение за цял живот.