Фермери предупредиха, че готвят протести в цялата страна заради забавянето на средствата за директните плащания, съобщи БНР.

Това се случи на Пловдивския панаир, където служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков откри традиционните международни изложения за агробизнес, вино и храни.

Земеделските производители казаха, че са се организирали спонтанно, за да дойдат в Пловдив, но са съгласували действията си с всички организации в бранша.

Те подчертаха, че забавените плащания са фатални за много от тях и предупредиха, че са готови да блокират пътища - по примера на гръцките им колеги, които година след година изправят косите на властите с протестите си и дори блокират границите.

Национален митинг блокира Атина

Национален митинг блокира Атина

С фериботи и автобуси пристигнаха фермери от цялата страна

Българските фермери обявиха кои сектори са засегнати от забавянето на графиците.

"Очаквах поздравителен адрес, а не закани за протести", заяви министър Бозуков и подчерта, че проблемите са засечени от неговия екип в три от дирекциите - за развитие на селските райони; за надзора; и за директните плащания.

Наближава крайният срок за кандидатстване за фермерски субсидии

Наближава крайният срок за кандидатстване за фермерски субсидии

Земеделците трябва да се пререгистрират до 28 февруари

"Последните 3-4 месеца преди ние да встъпим като служебно правителство, администрацията са спрели всички действия по работата за субсидиите и плащанията", каза министърът.

Той обеща, че е направено всичко възможно забавянето на графиците да е минимално и увери, че средствата са осигурени.

ЕК възстанови на България над 500 млн. лв. земеделски субсидии

ЕК възстанови на България над 500 млн. лв. земеделски субсидии

Парите идват под формата на месечни плащания