Почина доайенът на българската анестезиология, реанимация и спешна медицина проф. д-р Милан Миланов. Това съобщиха от болница "Н. И. Пирогов".

Проф. Миланов е роден през 1945 г. в София, а 28 години по-късно завършва медицина. Професионалният му път започва по разпределение като лекар в Бърза помощ и анестезиолог в новосъздадения ОАРИЛ в окръжна болница - Сливен. През 1977 г. започва работа като анестезиолог-раниматор и научен сътрудник в Централна реанимация с Операционен блок на РНПИСМП "Пирогов", където протича основния му професионален път в продължение на 40 години, заемайки позициите на завеждащ отделение и Началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Проф. Милан Миланов е директор на НИСМП "Пирогов" между 1992-1993 г.

Той е основен участник във възстановяването на Български лекарски съюз и два пъти е бил негов заместник-председател. От 2012 г. до 2017 г. е председател на Столичната колегия на БЛС.

Проф. Милан Миланов е заемал длъжността и на заместник-министър на здравеопазването в правителството на Филип Димитров. Ръководител и основен двигател на проектите по FAR и Световна банка за модернизирането на спешната медицинска помощ в България. Първи национален консултант по донорство и спешна медицина.

Той е бил още общински съветник в Столичния общински съвет и негов заместник-председател, удостоен със званието "Почетен гражданин на град София".

Проф. Д-р Милан Миланов е носител на орден "Стара планина" - първа степен за изключително големите му заслуги в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика в Република България.