Подготвя се нова методика за избор на директори на културни ведомства - театри, оркестри, опери и други. Това обяви министърът на културата Велислав Минеков по време на онлайн рубриката на служебния кабинет "Властта говори! Открито", съобщава БНР.

Той обясни, че е пожелал да види всички последни конкурси. "Министърът е възможно да избере подходящия човек при тази методика. Подходящият може да не е особено кадърен и достоен за това място, но той ще му бъде верен. Но това води до щета и е масово", разясни сегашната система министърът.

Според него са необясними комисиите за избор на директор - вътре имало маргинални организации, или всичко било в стил имитация на жури. По тази причина Минеков настоя за нова система и ограничение в мандатността.

Спектакълът "Хъшове" няма да се играе на сцената на Народния театър, докато Донкин е директор

Спектакълът "Хъшове" няма да се играе на сцената на Народния театър, докато Донкин е директор

"Кандидатът за общински съветник на ДПС Мариус Донкин се гаври с екипа"

Относно превръщането на Софийските хали в хипермаркет той посочи, че въпросът не е от компетентността на Министерството на културата. Той обясни, че новите собственици на Халите са представили идеята си преди няколко години и няма обяснение защо не е проведено обществено обсъждане.

"Кой какво ще върши в собствения, си имот е негова работа, но ако това трябва да стане, наистина Халите имат нужда от огромен ремонт и реставрация, така че ние ще държим на това, ще държим да се запази изцяло фасадата, ще държим да се възстанови вътрешната конструкция, забравения фонтан вътре, който е част от стойността", заяви министърът.