Спектакълът "Хъшове" на режисьора Александър Морфов няма да се играе на сцената на народния театър "Иван Вазов" докато Мариус Донкин е директор на театъра. Това заяви в открито писмо до медиите самият Морфов.

Причината - "кандидатът за общински съветник на ДПС Мариус Донкин" се гаври с екипа, пише режисьорът, който преди години бе директор на Народния театър, но напусна поста като знак за несъгласие с управляващите.

Припомняме, "Хъшове" е най-успешната пиеса на Морфов. Тя има вековна традиция да бъде поставяна на сцената на най-знаковия театър в България, изграден и с дарения от страната. Под режисурата на Морфов тази пиеса получи три награди "Аскеер".

С тази пиеса по текст на Иван Вазов през 1904 г. започват представленията на Народния театър. В този театър и до днес стои столът, където е сядал обикновено Вазов - след ремонта той е в бяло и за него не се продават билети.

Пиесата"Хъшове", поставяна от Морфов, има почти 20-годишен живот на сцената, но през изминалите две години не беше в репертоара заедно с другите постановки на Морфов.

"Хъшовете са немили и недраги, но не отчаяни, скитници и голтаци, но горди и свободолюбиви, нехранимайковци за еснафите, герои за потиснатите и унижените. Спектакълът, в който немилите и недрагите ще намерят смъртта си и заедно със свободата за сънародниците си ще извоюват свободен терен и за довчерашните черни души - гешефтарите и спекулантите", беше анотацията към пиесата в началото на нейното представяне. Именно хъшовете са тези, които се ангажират с дейност за освобождаване на България от 5 века турско робство. 

"Хъшове" е театрална пиеса, драма от Иван Вазов от 1884 година. Тя е пригаждане за сцена на Вазовата повест "Немили-недраги".