В периода до 23 август са проверени над 3 808 съоръжения на републиканската пътна мрежа. Установени са нерегламентирано използване на пространството под тях и прилежащия сервитут на 120 съоръжения с отпадъци.

Toва заяви председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски на брифинг пред журналисти, на който бяха обобщени резултатите от извършените проверки на съоръженията за наличие на нерегламентирано използване на пространството под тях и прилежащия сервитут.

От проверката е станало ясно, че най-често се установява струпването на битови отпадъци, гуми, селкостопански отпадъци. От извършените проверки експертите са констатирали, че много често гражданите в летните месеци използват съоръженията като място за отглеждане на животни - пернат и рогат добитък.

Георги Терзийски поясни, че използваните подмостовите съоръжения са били предназначени за изграждането на временни летни кошари, които едно време са се наричали егреци.

От тези 120 съоръжения с отпадъци, четири са случаите на съхраняване на сено и временни ограждения за животни на територията на областите Ловеч, Сливен, Търговище и Русе. Премахнати са загражденията, установени са собствениците на животните и те ще понесат своята административна отговорност по закон.

Припомняме, повод за проверката стана пожарът под виадукта на АМ "Струма" при Дупница в средата на месеца. Съоръжението беше сериозно увредено.

Извършени са проверки на всички съоръжения на областните пътни управления, на второкласни и третокласни пътища, независимо от републиканския път. За това бройката на проверените съоръжения е толкова голяма, уточняват от АПИ.

Две обвинения заради пожара под виадукта на АМ "Струма"

Две обвинения заради пожара под виадукта на АМ "Струма"

Собственикът Кольо Илиев е с гаранция от 5 000 лв.

Шефът на АПИ даде за пример Община Провадия и съоръжението на АМ "Струма", където проверките са установили хвърлени гуми в нерегламентирани сметища. Терзийски очаква до средата на септември месец да бъдат премахнати нерегламентирани сметища.

Работата на експертите продължава и предстои установяване на нарушителите, за да бъдат съставени актове. Освен депонирането на строителни и други отпадъци, те са не по-малко опасни за предизвикване на наводнения, защото затрудняват отока на водоемите, предупреди Терзийски.

Санкциите по Закона за пътищата за физически лица могат да бъдат от 200 до 500 лева за първо нарушение, а за юридически лица от 1 000 до 3 000 лв.

АПИ подава сигнал в прокуратурата срещу собственика на сметището заради пожара край Дупница

АПИ подава сигнал в прокуратурата срещу собственика на сметището заради пожара край Дупница

Магистрала "Струма" остава затворена

На всички, за които е установено, че са извършители и причинители на замърсяване, ще им бъдат съставени актове, увери шефът на АПИ. В момента наложените актове са 2 за административни нарушения и предстои налагането на още.

Терзийски посочи, че където не могат да бъдат открити нарушителите, АПИ за своя сметка ще премахне неправомерно струпаните отпадъци на съоръженията. Предстои уточняването на размера на средствата, които ще бъдат необходими за почистването.

"Вместо тези средства да бъдат използвани за текущ ремонт и поддържане на пътища, за обновяването на маркировката на второкласната и третокласна пътна мрежа, както и за обезопасяване, ще се наложи да се хвърлят за почистване на боклуци, които недобросътвестни граждани, фирми и организации са допуснали при тяхното изхвърляне в сервитута на мостовите съоръжения", негодува шефът на АПИ.

АПИ проверява за други сметища под мостове заради пожара край Дупница

АПИ проверява за други сметища под мостове заради пожара край Дупница

До 23 август трябва да бъде извършен обход на всички съоръжения

Терзийски призова гражданите да не изхвърлят битовите отпадъци на нерегламентирани места, защото за да бъде предотвратени последиците, се бърка в джоба на обществото. Той смята, че опазването на околната среда зависи не само от държавните институции и компетентните органи, но и от всеки български гражданин.

От АПИ обаче са притеснени, че могат отново да бъдат хвърлени отпадъци и за това мислят да ограничат достъпа до техни територии.