По-често не сме длъжни да предоставяме своето ЕГН при ползването на онлайн съдържание и услуги. За това информират от Асоциацията за защита на потребителите.

Те посочват, че съгласно Регламент на ЕП и на Съвета администраторите на лични данни имат право само на минимума от данни, необходими за предоставянето на исканата услуга.

От Асоциацията подчертават, че е възможно фирмата да е в състояние да предостави услугите си, без да е нужно да обработва никакви лични данни на потребителите. Ако за постигането на бизнес целите си доставчикът все пак трябва да разполога с определен набор от такава информация, той е длъжен да извърши анализ, който да установи кои видове лични данни трябват и то в техния минимален обем.

Кампания разяснява как да опазим личните си данни в интернет

Кампания разяснява как да опазим личните си данни в интернет

КЗЛД и НАЗП със съвместна инициатива

От АЗП посочват, че обикновено се оказва, че ЕГН-то не трябва да е сред тях и експертите от Комисията за защита на личните данни и Националната асоциация за защита на потребителите съветват да не се предоставя.

Те съветват при сърфиране в интернет и ползване на услугите на доставчици на онлайн съдържание внимателно да се изчита т. нар. "политика за поверителност" и да не се споделя лична информация публично - както ЕГН, така и имена, дата на раждане, адрес, телефонен номер и т.н.

Практиката показва, че много хора не отделят време да прочетат "политиката за поверителност" на даден сайт, бързо преминават към ползването на съдържанието му или са склонни да предоставят повече от необходимата лична информация за себе си, включително и ЕГН, а после остават неприятно изненадани от информацията, която лесно може да се намери за тях в мрежата, посочват от АЗП.