Десетки граждани са сигнализирали, че са потърпевши от тревожната практиката при ваксинация - медицинското лице, което извършва манипулацията не си сменяло ръкавиците цял ден. За това съобщават от Националната асоциация за защита на потребителите (НАЗП).

Те бяха повдигнали тревожния въпрос за това, че във ваксинационните центрове в страната вместо с отговарящите на европейските стандарти нитрилни ръкавици, манипулациите масово се извършват с латексови, които не покриват задължителните стандарти и се ползват многократно.

Ваксинацията срещу COVID-19 вероятно ще е сезонна

Ваксинацията срещу COVID-19 вероятно ще е сезонна

Очаква се до есента да има достатъчно данни за ефективността на ваксините срещу нови щамове на вируса

Потребителите дори описват ситуацията като още по-обезпокоителна, защото са разбрали, че в момента всеки кабинет разполага само по един чифт ръкавици за целия ден. Това означава, че здравният работник не сваля тези ръкавици през целия си работен ден, докато през него преминават десетки пациенти. Другият сериозен проблем, че тези ръкавици, както установиха и от НАЗП, не са задължителните нитрилни, а латексови. Тези ръкавици освен, че не покриват стандарта за безопасност, създават още рискове за хората, които са алергични към тях или към пудрата, тъй като по време на манипулацията има допир с пациента.

Гражданин е разказал пред НАЗП, че на въпрос защо не си сменя ръкавиците, медицинското лице отговорило, че им предоставят само по един чифт на ден. При забележка, че в такъв случай може би е по-безопасно да са без ръкавици. Тогава след всеки пациент ще си мият и дезинфекцират ръцете, отговорът бил, че ръкавиците предпазват здравния работник.

От възниква и въпросът дали с ваксинациите вместо да се огранича пандемията, всъщност не се създават предпоставки за разпространението на вируса.

Друга група потребители са сигнализирали на НАЗП за сериозни затруднения да получат втора доза на определената за това дата. По думите им не са могли да получат втората доза от ваксината, защото е трябвало да се съберат повече хора, за да не се изхвърляло останалата част от съдържанието във флакона.