Гражданско сдружение иска да превърне средновековния Килифаревски манастир в място за поклоннически туризъм. За целта обаче е необходимо финансиране. Предвижда се в съвременния Килифаревски манастир да бъде създадена музейна експозиция.

Началото на прочутата книжовна школа на Свети Теодосий Търновски е поставено именно в тази обител.

Археологът Мирко Робов от гражданското сдружение „Килифарево - минало и бъдеще" обясни, цитиран от БНР, че при разкопки на площ 15 декара са открити останките от средновековния манастир.

Робов посочва, че манастирът бележи първия етап от дейността на Търновската книжовна школа. Манастирът е голям, преди това е имало две крепости. Това, по думите на археолога, е най-голямото проучено исихаско средище и средище на един кръг от монаси, които са играли много активна роля в обществения, религиозния и държавния живот на столицата Търново в средата на XIV-ти век.

За да бъде извършена консервация, да бъдат поставени указателни табели и да се направят брошури за манастира и книжовната школа са нужни средства.

Проф. Димитър Кенанов от Великотърновския университет припомни, че освен Свети Патриарх Евтимий представители на школата са и двама търновци, които са ръководели съдбините на Православната църква от Прибалтика до Московското царство. Това са Митрополит Киприан Киевский и Московски и на цяла Русия и първият православен митрополит на Литва Григорий Цамблак.

Проф. Кенанов е убеден, че това място заслужава внимание. Той отбеляза, че към манастира има интерес за поклоннически туризъм не само от България.